Hester: 'Zonder eten op school, hier in Nederland ja' Beeld
Hester: 'Zonder eten op school, hier in Nederland ja'

Hester: 'Zonder eten op school, hier in Nederland ja'

Vanmorgen vulde ik de broodtrommel van mijn achtjarige dochter. Dat doet een beetje toegewijde moeder tegenwoordig niet meer met boterhammen alleen; de moderne broodtrommel is een bento-box, gevuld met brood, crackertjes, appel, amandelen, een koekje of een snoepje en wat komkommer of, als je toch nog hebt liggen, een stukje sushi.

Zo heeft het kind wat te kiezen tijdens de kleine pauze en de lunch – het leven moet wel leuk blijven, toch? Ik had er altijd lol in er een feestje van te maken; ik ging nog net niet zo ver dat ik wortels stond uit te carven tot bloemen of krokodillen, maar mijn kleine meid kwam niets tekort.

Lege broodtrommel

Sinds een paar weken doe ik het met een steen in mijn maag. Waar ik er een feestje van maak, blijft bij tal van kinderen de broodtrommel helemaal leeg. Zij ontbijten niet, hebben geen goed gevulde bento-box; ze gaan met honger naar school en komen met honger terug. Slapen met een knorrende maag.

'Hier in Nederland?', zou je denken. Ja. Hier in Nederland. In dit stinkend rijke land, waar kinderen volgens onderzoeken het gelukkigst ter wereld zouden zijn. 1 op de 13 kinderen leeft hier in armoede en dat gaat er de komende tijd met die bizarre energieprijzen en steeds duurder wordende boodschappen uiteraard niet beter op worden.

Lees ook Hester: ‘Verbod op vleesreclames betuttelend? Zo gaat er nooit iets veranderen, hè?’

De actie moet er nú komen

Het moet niet mogen, met honger op school zitten. Geen kind hoort het te moeten meemaken dat er goed gevulde bento-boxen op de tafeltjes worden gezet, terwijl voor hem of haar niets is meegegeven. Of een klein koud kliekje eten van de avond daarvoor, want dát schijnt dus te gebeuren.

Een appel en een boterham, wat crackertjes; het hoeft niet veel te kosten. Als de overheid het laat gebeuren dat deze kinderen zo aan hun lot worden overgelaten, moeten wij mede-ouders het met elkaar maar oplossen. Zorgen voor wat broden op school. Voor wat drinken. Voor wat fruit. Het is godgeklaagd dat het moet, maar blijven mopperen en afwachten op een structurele oplossing zet geen zoden aan de dijk. Daar is dat kind met honger niet mee geholpen. De actie moet er nú komen.

Honger hebben kinderen in Afrika, dacht ik altijd

Misschien is het een idee de school te mailen en te vragen of je kunt helpen, als jij het wel kunt misschien. Iedere week een extra brood en wat beleg kopen, bijvoorbeeld. Misschien moeten we wel toe naar allemaal ontbijten en lunchen, op school verzorgd, zodat geen kind buiten de boot valt.

Honger hebben kinderen in Afrika, dacht ik altijd. Maar honger hebben ook kinderen bij ons om de hoek, in de straat, in het dorp of in de stad. We zijn het als samenleving verplicht daar iets aan te doen. Jumbo topman Frits van Eerd had er met al zijn miljoenen een prachtig project van kunnen maken, maar hij koos ervoor om iets anders met zijn geld te doen. Frits maakte er, zo lijkt het nu, op illegale wijze nog meer geld van. Voor veel rijken is het nooit genoeg. Het is in de wereld écht intens oneerlijk verdeeld.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden