Hester Zitvast over de vleestax: '800 gram spareribs per persoon: dát is pas absurd' Beeld
Hester Zitvast over de vleestax: '800 gram spareribs per persoon: dát is pas absurd'

Hester Zitvast over de vleestax: '800 gram spareribs per persoon: dát is pas absurd'

Ik ben geen deskundige, maar durf met stelligheid te beweren dat een vleestax niet gaat werken. Als ik vlees koop, heb ik vaak geen idee wat daar de prijs per kilo van is. Ik gooi in mijn mandje wat ik nodig heb en door.

Ik hoef geen dubbeltjes om te draaien

Ik hoef geen dubbeltjes om te draaien en niet op een euro meer of minder te letten. Ik zou niet eens weten wat een pond gehakt kost, eerlijk gezegd. Dat is een enorme luxe – dat ben ik me dan weer wel bewust. Voor talloze Nederlandse gezinnen zal weer een verhoging van prijzen er wel inhakken. Maar of ze daardoor zullen switchen van vlees naar nog duurdere vleesvervangers? Ik gok van niet.

We steken twee of drie keer per week de hens in de barbecue

We zijn een volgevroten maatschappij geworden. De hele dag door maar kauwen en dan alles nog eens overdadig ook. Vroeger werd er alleen vlees in het weekend en op feestdagen gegeten, vertelde mijn oma mij wel eens. Nu eten we zonde na te denken vlees bij het ontbijt, bij de lunch en bij het diner – als tussendoortje desnoods.

In de zomer steken we twee of drie keer per week de hens in de barbecue en trekken we een halve koe of een kwart varken door liters whiskeysaus. Op menukaarten van restaurants staan de meeste vleesgerechten ook in XXL-varianten genoemd. Je hebt burgers als 'The Big Boy' – die je alleen maar weg krijgt als je een maag als een luchtballon hebt.

Dan maar een zak appels minder kopen

Laten we er nou eens gewoon eerlijk over zijn: eigenlijk is dát meer dan absurd. Het is niet dat ene gehaktballetje bij je andijvie of dat plakje ham op je boterham. Het zijn de 800 gram spareribs als portie PER PERSOON of de zesdubbel belegde broodjes. Absurd is bij een barbecue drie worsten, vier stokjes saté én twee speklapjes je bodemloze put in laten storten.

Dat zo'n hele barbecue door een vleestax misschien in totaal vier euro duurder uitvalt, zal geen carnivoor tegenhouden. Dan maar een zak appels minder kopen. Of een keer twee-, in plaats van vierlaagstoiletpapier. Desnoods laten we dat wegwerptruitje bij de Primark een keertje liggen.

Lees ook Kabinet onderzoekt belasting op vlees in de hoop dat mensen meer plantaardig gaan eten

Er moet een verandering in ons gedrag komen

Er moet bij ons in ons hoofd een knop om, niet in onze portemonnee. Daarmee maak je het alleen mensen met een kleine beurs nog lastiger en wat is daar het doel van? Op inzetten op vleesvervangers heb ik ook al geen vertrouwen. De echte die-hard vleeseter krijg je niet om een keer een burger van erwten of sojabonen te bakken. En eerlijk is eerlijk; dat haalt het ook never nooit bij een exemplaar van black angus – nee echt, écht niet. Er moet een verandering in ons gedrag komen.

We moeten gaan inzien dat de porties die we nu nuttigen niet normaal zijn. Dat iedere dag vlees eten ook niet nodig is. Los van het feit dat we zelf nog eens een keer bezwijken aan die overconsumptie, is het ook ongelooflijk slecht voor het milieu. Maar we lijken wel ongekend fatalistisch. We laten ons niet bang maken door suikerziekte of een hartvervetting, dus waarom dan in hemelsnaam wel voor iets vaags als 'het milieu in de toekomst'. De grootste vijand van de mens, is de mens zelf. En met al het verstand dat we hebben gekregen, maken we de stomste keuzes.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Lees alle columns van Hester Zitvast op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden