artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Wij zijn niet de relatietherapeut van Linda de Mol. Ons advies is niet nodig’

Linda de Mol is met Jeroen Rietbergen op Valentijnsdag in Parijs gespot en dat valt slecht bij het Nederlandse publiek. Op Twitter wordt ze verguisd om haar uitspraak dat ze wat uit te zoeken heeft met de man die we toch wel het kopstuk van het The Voice-schandaal mogen noemen. Niemand begrijpt het.

René van der Gijp denkt dat dit het einde van haar televisiecarrière betekent. Het wordt ook gezien als een trap na, richting de slachtoffers. Maar, zo stelt het gros dan ook weer ruimhartig: ‘Ze moet het natuurlijk allemaal zelf weten’ – om er vervolgens weer snoeihard verbale vuiligheid overheen te kotsen.

Ik vind dit een lastig verhaal. Natuurlijk wil je op geen enkele manier afbreuk doen aan wat de slachtoffers hebben meegemaakt, maar dat staat voor mij ergens ook weer los van de liefde die er tussen twee mensen is en waar je als buitenstaander niets van hoeft te begrijpen.

Ik kan, als ik even mijn best doe, zomaar twintig relaties opnoemen waar ik helemaal niets van begrijp. Dan weer vind ik haar een prinses of een omhooggevallen heks die haar man manipulatief om haar vinger windt. Dan weer vind ik hem een narcist of een uitvreter of gewoon een onbeschofte hork. ‘Wat moet je ermee’, denk ik dan. ‘Vlucht’, zou ik willen roepen. Maar goed op ieder potje past een dekseltje en niets zo ondoorgrondelijk als de liefde.

Houden van verdwijnt niet zomaar. Het kán, maar het is geen automatisme zodra het misloopt. Als mijn vriend mij vanmiddag zou vertellen dat hij mij in de afgelopen tien jaar met diverse vrouwen bedrogen heeft, zal ik hem – denk ik nu – niet ineens haten. Ik zou haten wat er gebeurd is, maar mijn liefde voor hem zit zo diep, dat dit niet ineens weg zal zijn. We hebben een verleden samen, we hebben twee kinderen. Hij is onderdeel van mijn leven.

Zo zal het ook met Linda en Jeroen zijn. Zij houdt van hem en blijkbaar zoveel, dat ze hem kan vergeven. Daar kunnen wij als buitenstaander van alles van vinden, maar dat is dus écht onze zaak niet. We kunnen niet achter die deuren van Huize de Mol kijken en al helemaal niet in het hart van Linda. Was het maar zo simpel dat liefde een aan- en uitknop had. Ik kan me zo voorstellen dat dit Linda ook een stuk beter had uitgekomen.

Er zijn ontelbaar veel stellen die de relatie nog een kans geven na een misstap of zelfs na tachtig misstappen. Dat pakt de ene keer goed uit, de andere keer stevent de verzoening weer rechtstreeks af op de volgende catastrofe. Wij zijn niet Linda’s relatietherapeut, zij heeft ons advies niet nodig. En jaja, jij had dit nooit zo gedaan. Zullen we het daar nog eens over hebben als je daadwerkelijk in zo’n situatie terechtkomt?

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden