artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Wat de Dalai Lama deed, is seksueel misbruik. Punt!’

Hoe ouder, hoe gekker, zeggen ze wel eens. Misschien dat daarmee valt te verklaren dat de Dalai Lama (87) een jongetje vroeg aan zijn tong te zuigen.

Via Twitter heeft de hoogste spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten laten weten dat hij wel vaker mensen die hij ontmoet op een speelde en ondeugende manier plaagt. Uiteraard heeft hij nu (anderhalve maand na dato) spijt van de ontstane ophef.

Er zijn excuses aangeboden aan het kind zelf, maar ook aan de gehele wereld. Wat mij betreft steekt hij die excuses ergens diep weg op een plekje waar de zon niet schijnt. Ik accepteer ze niet. Ik zou niet weten waarom we het door de vingers moeten zien dat een hoogbejaarde vent een kind op zijn tong laat zuigen. Voor zoiets hebben we een naam. Het is seksueel misbruik en dat moet worden bestraft.

Het zal je kind zijn. Vanaf nu is dat hét jongetje dat met de Dalai Lama heeft getongd. Ik kan me zo voorstellen dat je liever om een andere reden bekend staat, ik vrees alleen dat de omgeving waar het mannetje opgroeit de Dalai Lama zo hoog in het vaandel heeft staan, dat de actie wordt bedekt met de mantel der liefde.

Daar zal hij niet snel worden aangemerkt als smerige oude viespeuk of – om er eens een toepasselijk modewoord bij te halen – “pedo”. Daar kijkt men weg of haalt men het in elk geval niet in het hoofd er tegenin te gaan. In welke geloofsgemeenschap hebben we dat eerder gezien?

Er gaan geruchten dat de man aan het dementeren is. Mocht dat zo zijn, mogen we zijn directe omgeving aansprakelijk houden voor wat er gebeurd is. Natuurlijk zou dat zielig zijn, maar waar trekken we een grens? Mag hij door zijn ziektebeeld een kind zijn bed intrekken? Aanranden? Verkrachten? Laat die man zijn laatste jaren slijten met een pluche konijn op schoot. Als dit het gevolg van je ouder wordende brein is, hoor je niet in contact te komen met kinderen, punt

‘His Holiness’ blijkt zo holy onder de streep niet en zijn prijzenkast stelt ineens niet zoveel meer voor. Hij is gewoon net als al die andere mannen die zich niet in bedwang weten te houden. De zoveelste in het rijtje – en het rijtje is nog lang niet compleet, dat weten we allemaal. Als de Dalai Lama zich al niet weet te beheersen, wie dan wel?

Ik zou het een schande vinden als hij wegkomt met een simpel excuus op Twitter, wat mij betreft is dit geen kwestie van ‘sorry, het was een gebbetje’ en weer door. Het is misplaatst, het is ongepast, het is een ongelooflijk slecht voorbeeld, het is aan alle kanten grensoverschrijdend en er wordt weer niets mee gedaan, mark my words.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden