artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Wat bezielt zo'n grote groep mensen een zwangere vrouw af te zeiken?’

Gaby Blaaser is zwanger en dat is hartstikke leuk. Toch mensen? Toch? Zo’n vrouw wens je alle babygeluk van de wereld toe, of niet? Het treurige antwoord is: nee. Dat wenst een groot deel van Nederland haar dus niet.

Je hoeft maar even te scrollen door de reacties onder het Instagrambericht van RTL Boulevard om inzicht te krijgen hoe afschuwelijk vals en lelijk sommige mensen zijn. ‘Dit is een gevalletje, ik wilde graag een kind en het maakt niet uit met wie’, tikt Nononchiz.

‘Verschrikkelijk dom meisje’, tikt Sgcroos1987 als een reactie op het feit dat Gaby gestopt was met de pil, maar dat de zwangerschap niet gepland was. (Sgcroos1987 kent blijkbaar alleen de pil als anticonceptie, over dom gesproken.) ‘Foei wat is zijn lelijk’, voegt Lisaaburer aan het gesprek toe en Romyleunissen doet er een schepje bovenop met ‘Domme muts, arm kind’.

We zijn het normaal gaan vinden, dergelijke uitingen van – tja van wat, van onvrede over het eigen leven? Of gewoon een rotkarakter? Wat bezielt zo’n grote groep mensen om een zwangere vrouw zo af te zeiken? Hou gewoon je mond, als je niets aardigs te melden hebt.

En laat duidelijk zijn; iemand dom en lelijk noemen, heeft niets met kritiek te maken, want ergens kritisch op reageren vind ik prima. Dit is gewoon vals doen. Dat vind ik anders aan de discussie of je een niet geplande zwangerschap publiekelijk wel of geen ongelukje mag noemen.

Persoonlijk sta ik daar mild in. Een ongelukje slaat in dit geval niet op een afschuwelijke gebeurtenis, je spreekt er ook geen enkel negatief oordeel over het kind mee uit. Mijn oudste was een ongelukje – en hoe! 23 was ik en nog maar net samen met de vader, allebei nog thuiswonend.

We hebben nooit getwijfeld en er geen seconde spijt van. En ja, het kind in kwestie weet van zijn oorsprong af. Daar heeft hij, bijna 22 jaar later, voor zover ik weet geen enkel, maar dan ook geen enkel trauma aan over gehouden. Naar schatting is slechts 59% van de zwangerschappen écht gepland. Moet die overige 41% dan maar een toneelstukje opvoeren? Ik ben er liever eerlijk over. Het is toch ook niets om je voor te schamen?

Ik dacht dat het wel kon, het een keer onveilig doen. Een ander raakt zwanger dwars door de pil heen. Een derde is ziek, waardoor de pil iet meer goed werkt. En een vierde gebruikte een condoom, alleen niet geheel op de juiste manier.

Alles is mogelijk en niets hoeft veroordeeld te worden. Vind er vooral het jouwe van, maar probeer je er eens in te verplaatsen dat jij degene bent die dolbij wereldkundig maakt dat er een kleintje in aantocht is, en dat je dan dus leest wat totaal onbekenden er allemaal aan naars van vinden. Hou gewoon af en toe je lelijke tong of toetsenbord onder controle, is mijn advies van vandaag. Dat is écht zo moeilijk niet.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden