Hester: 'Wat als we nou allemaal niet meer dan twee keer per jaar mogen vliegen, zou dat wat zijn?' Beeld
Hester: 'Wat als we nou allemaal niet meer dan twee keer per jaar mogen vliegen, zou dat wat zijn?'

Hester: 'Wat als we nou allemaal niet meer dan twee keer per jaar mogen vliegen, zou dat wat zijn?'

Heel, heel soms hoor je het nog wel eens iemand zeggen: 'Ik heb nog nooit gevlogen.' En dan zie je van de mensen in de omgeving de mond openvallen. Nog nooit gevlogen? Hoe dan? Zo iemand is een zeldzaamheid, net als mensen die nog nooit naar Soldaat van Oranje zijn geweest of mensen die de afgelopen jaren volledig coronavrij zijn gebleven. Je weet dat ze bestaan, maar je zal echt moeten zoeken; een speld in een hooiberg.

Vliegen was ooit bijzonder

Hoe anders was dat toen ik kind was? Ik vloog voor het eerst op m'n 18 e , mijn toenmalige vriendje had een vlucht naar (geen grap) Maastricht voor me geboekt. Vet spannend vond ik het. Mijn eigen kinderen vinden vliegen heel normaal. Als iets dat moet gebeuren wil je een beetje leuk vakantie willen vieren.

Vliegen was vroeger iets wat je deed als je heel veel geld had. Mijn ouders laadden jaarlijks een tent op het imperial van onze 16 jaar oude auto en dan reden we naar Frankrijk, bijvoorbeeld. Auto nog amper de Nederlandse grens over al stuk, maar het mocht de pret allemaal niet drukken. Och en we zijn ook wat naar België geweest om vakantie te vieren. Tegenwoordig spugen we daarop.

We zijn echt door en door verwend

Oceanen moeten we over, olifanten in het wild zien, andere culturen leren kennen of lekker bijkleuren op de Antillen. Reizen is allang niet meer voor the chosen few. Voor een paar tientjes heb je al een stedentripje te pakken. Dan ben je toch gek als je in een trein stapt?

De aarde zucht en steunt onder onze reislust. Vliegen is de meest vervuilende manier van vervoeren, toch lijken veel mensen er geen seconde wakker van te liggen iedere maand naar Ibiza of Dubai te gaan. Even opladen, even op een fijn terrasje wat oesters doorslikken. En ach, dat milieu, dat is ons probleem niet hoor. Daar verzinnen de kinderen van nu wel een oplossing voor.

Ze zeggen het niet, maar je ziet het ze denken. Ik tenminste. We lijken het reizen wel nodig te hebben als brandstof voor ons bestaan. Mensen werden in coronatijd helemaal gek; omdat ze geen tripjes konden maken. Claustrofobisch in je eigen land; we zijn echt door en door verwend.

Wat als...

De vervuiler betaalt, precies zoals het hoort. Er zal echt iets moeten gebeuren willen onze kinderen ook nog een beetje lol overhouden aan deze planeet. Niet alleen een rem op en het mes in onze absurde intensieve veeteelt, maar ook een radicale verandering in de manier waarop wij schaamteloos de aarde over stampen, alsof het ons recht is maar alles te zien en te ontdekken, ongeacht de gevolgen.

Als we nou eens allemaal niet meer dan twee keer mogen vliegen per jaar, zou dat wat zijn? Of je mag wel meer vliegen, maar dan worden de tickets schandalig veel duurder, denk aan minstens drie-, vierdubbele prijzen.

Lees ook Hester: ‘Stop met smerige dubbelzinnige opmerkingen maken tegen vrouwen’

Ik roep het al langer dat we op vliegrantsoen moeten. De twee keer vliegen die Sander Schimmelpenninck recent op Twitter voorstelde, vind ik dan ook meer dan redelijk. Uiteraard kwam ook daar protest op. Het zou nog meer ongelijkheid creëren, want wat zou het de allerrijksten nou interesseren dat die extra tickets vier keer zo duur worden? Ik denk dat ongelijkheid in deze bewuste kwestie ons minste probleem is.

Reizen is luxe, een extreme luxe. Ja, het verrijkt, het geeft energie, het biedt kennis en al wat nog meer, maar het is luxe, niet meer en niet minder. Twee vliegreizen per jaar, waarvan één langeafstandsvlucht. Weg problemen met groeiende luchthavens. Weg rijen op Schiphol. Ende vervuiler betaalt, precies zoals het hoort.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden