Hester: 'Waarom de vrouw die de dolfijn beklom nou weer bedreigen?' Beeld
Hester: 'Waarom de vrouw die de dolfijn beklom nou weer bedreigen?'

Hester: 'Waarom de vrouw die de dolfijn beklom nou weer bedreigen?'

We maakten wat mee in de afgelopen bloedhete dagen, niet? We hingen hevig te hijgen voor de ventilator, sleepten onszelf de dag door in hermetisch afgesloten, goed geïsoleerde woningen én we redden een spitssnuit dolfijn. Nou ja, wij niet allemaal, maar een groepje badgasten voor de kust van Zandvoort.

Helden zijn het, stuk voor stuk. Gillend van opwinding duwden ze het uit koers geraakte dier terug de zee in en het lukte. Van zo'n actie kun je als mens alleen maar dromen. Het is zo'n verhaal dat het heel lekker doet op feesten en partijen. 'Goed, en toen redde ik dus in de zomer van '22 nog een dolfijn met mijn blote handen…' Dan weet je dat het geknaag op de borrelnoten even stopt en iedereen je vol bewondering aankijkt.

Het zag er allemaal ongelooflijk ongelukkig uit

Nee, dan de vrouw die op dat moment ook in de zee haar verkoeling zocht en haar kans schoon zag een misschien wel langgekoesterde droom waar te maken. We hebben natuurlijk niet allemaal het geld om naar Curaçao te vliegen om daar – uiteraard ongelooflijk Instagrammable – te zwemmen met dolfijnen.

Hoe vaak komt het nou voor dat je uitgerekend in onze troebele Noordzee je eigen Dolfinariumshow kunt houden? De vrouw leek zich geen seconde te bedenken (als ze er al over had nagedacht) en sloeg haar been over de rug van het dier. Het zag er allemaal ongelooflijk ongelukkig uit, zowel voor het beest als de vrouw.

Lees ook Hester: ‘Steek jij je hand in het vuur voor je eigen vent als het op wangedrag aankomt?’

De vrouw wordt inmiddels, 2022-stijl, bedreigd op social media

Het liep uit op een fiasco. Niets perfect Insta-plaatje. Het werd een filmpje op Dumpert en een aanhouding door de politie. De vrouw wordt inmiddels, helemaal 2022-stijl, op social media met de dood bedreigd. 'Als je in staat bent dít met dieren te doen, dan hoor je voor eeuwig te worden opgesloten', is de algemene teneur.

Ik vind het ook absurd wat er gebeurd is. Je klimt niet op de rug van een dolfijn die in paniek de verkeerde kant op is gezwommen en op het nippertje gered lijkt te zijn. Maar je klimt wat mij betreft helemaal niet op een dolfijnenrug, nooit. Het is misschien een idee dat alle extreem verontwaardigde mensen, die bedreigingen naar de vrouw niet schuwden, even kritisch naar zichzelf kijken. Nooit naar het Dolfinarium geweest? Geen dolfijnenshow in je leven bekeken? Geen foto geliked van een vriend of familielid dat gezellig naast een dolfijn in kraakhelder water een vakantie-show-off geeft? Misschien zelf wel eens zo'n meet & greet geboekt en aan de vin van zo'n dier gehangen?

We hebben vrijwel allemaal meer boter op ons hoofd dan we zelf denken. En het is prima dat je afkeurt wat de vrouw gedaan heeft, maar stop met die overtrokken asociale bedreigingen. Dat verdient ze niet.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden