Hester Header Beeld Dorian Jurne
Hester HeaderBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Voor dat geklooi met vuurwerk is maar één woord: DOM’

Op TikTok gaat de vuurwerkchallenge rond: jongeren fokken elkaar op vuurwerk uit te trappen. Met brandwonden tot gevolg. Lachen joh. Maar straks janken als er een algeheel vuurwerkverbod komt.

Met enige regelmaat probeer ik de gekte van de dag van vandaag in perspectief te plaatsen door het in mijn hoofd aan mijn – jaren geleden overleden – oma uit te leggen. Mijn oma wat een machtig lief mens. Iemand van de oude stempel. Een eigen carrière had ze nooit gehad, naar school mocht ze niet. Ze zorgde voor de kinderen, het huis en later ook vaak voor ons.

Ik hield met heel mijn hart van die vrouw en vertelde haar altijd als ik er was over wat ik meemaakte op school en later op mijn werk, dat vond ze fantastisch – ‘Ik maak nooit wat mee’, verklaarde ze haar interesse. En dan keek ze me aan met grote ogen. Ze snapte er niets van. Al die nieuwerwetse fratsen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, vond oma.

Ze was een heel slechte geweest voor deze tijd. Een tijd waarin jongeren elkaar op TikTok opfokken vuurwerk uit te trappen. Heftige brandwond tot gevolg? Lachen toch? Alleen maar meer likes. En dat is natuurlijk waar onder de streep álles om draait. Om die likes. Om de aandacht. En zo uniek is die vuurwerkchallenge niet eens, we hebben inmiddels zelfs jongeren die zichzelf per ongeluk van het leven hebben beroofd met een online verstikking. Ik had het mijn oma never nooit uitgelegd gekregen. Mezelf ook niet, eigenlijk.

We stevenen momenteel rechtstreeks op een algeheel vuurwerkverbod af: in januari wordt er door de politiek gestemd. En die stemming wordt natuurlijk volledig beïnvloed door wat er dit jaar in aanloop naar en rondom oud en nieuw zelf gebeurt. Blazen een stel jongeren wat eenden of prullenbakken in het park op, gaat dat direct bij de verdediging de map met bewijslast in. Iedere afgerukte vinger wordt genoteerd, ieder brandje uit alle hoeken vastgelegd en elk incident met illegaal vuurwerk wordt onder een vergrootglas gelegd.

Terecht hè, laat dat duidelijk zijn. En dan wordt het in januari natuurlijk janken dat de motie op een verbod met een ruime meerderheid wordt aangenomen. ‘Daar hebben jullie het zelf naar gemaakt, stelletje pannenkoeken’, roep ik dan. Als je nou zo gek op vuurwerk bent, als je er een heel jaar naar uitkijkt het af te steken, wat bezielt je dan in godsnaam het met je plastic sneakertjes uit te trappen en dat, inclusief brandwonden online te zetten? Daar is maar één woord voor: DOM.

Het puberbrein works in mysterious ways, zou je kunnen zeggen. Dat ze met hun acties hun eigen graf aan het graven zijn, wil er niet in. Ik snap het besluit in januari wel, als er wordt gekozen voor een vuurwerkloos oud en nieuw. Ik zou het jammer vinden, heel jammer zelfs, maar als je er niet mee om kunt gaan, moet je de gevolgen daarvan maar dragen.

‘Ik snap er helemaal niks van’, had mijn oma gezegd, als ik haar zo’n vuurwerkchallenge op TikTok had laten zien. Nou oma, ik ook niet. Misschien begin ik met mijn 45 ook wel oud te worden nu…

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden