Hester: 'Verhoog de prijs van sigaretten maar flink, voor onze kinderen' Beeld
Hester: 'Verhoog de prijs van sigaretten maar flink, voor onze kinderen'

Hester: 'Verhoog de prijs van sigaretten maar flink, voor onze kinderen'

Paniek in rokersland. Pakjes sigaretten gaan in 2040 €47 euro kosten en daarmee komt er een eind aan een nog enigszins betaalbare hobby voor menig verstokte roker. €47 euro is, laten we eerlijk zijn, niet te betalen als je er per dag een stuk of twintig paft.

Dan zul je toch op z'n minst je auto weg moeten doen of iedere andere vorm van luxe op willen geven om nog langer je longen zwart kunnen te blakeren. 'Dat wordt een run op goedkope vluchten naar Turkije', voorspelde mijn stiefvader. Ik kon me daar iets bij voorstellen, bij die gedachte.

Tegelijkertijd moet je wel heel low budget vliegen, een enorme koffer hebben én ongezien met al die sigaretten de douane doorkomen, wil je dat een beetje lucratief kunnen maken. Persoonlijk zou mijn oplossing dan stoppen met roken zijn. Maar goed, ik ben dan ook niet verslaafd.

De verloren roker

Ik vind het een prima plan: sigaretten zo afschuwelijk duur maken dat het voor vrijwel niemand nog te betalen is. Voor mij kun je rokers grofweg indelen in drie categorieën. De verloren roker, waaronder bijvoorbeeld mijn eigen vader. De beste man begon met paffen op z'n dertiende, overleefde vooralsnog een eerste keer longkanker en zou niet weten hoe het leven eruitziet zonder zijn sjekkie. 71 is ie nu. Ik voorspel dat ie de €47 voor een pakje niet meer gaat meemaken.

Dan heb je de jongere roker die een zetje nodig heeft; voor hen heeft stoppen nog wel zin. Dit zijn de rokers die echt wel weten dat het ongezond is wat ze doen, maar ja het is zo gezellig en het ruikt zo lekker (?), de pleisters werken ook niet en joh die longen; dat loopt zo'n vaart nog niet toch? Van die groep is dus bekend dat ze bij een bizarre prijsstijging ineens wél naar pleisters grijpen en stoppen en zo gaat de portemonnee dus duidelijk boven welzijn.

Lees ook Hester: ‘Ons geluk is zo broos, het is maar goed dat we daar niet volop bij stilstaan’

De voor mij belangrijkste groep behelst de toekomstige rokers. Kinderen die je nu wat ongemakkelijk met een peuk in de handen bij een bushalte ziet staan. 'Zie ons eens roken', 'zie ons eens stoer zijn'. Acht euro voor een pakje kunnen ze net betalen van hun karige vakkenvullersloontje, het zakgeld van pa en ma en het tientje dat oma toestopte voor het rapport. €47 kunnen ze niet betalen. Punt.

Een feest voor criminelen? Welnee.

Die groep, daar gaat het om. Je moet pubers zo snel mogelijk van die stinkstokken zien weg te houden. Als je de 20 ruimschoots over bent, begin je er niet meer aan. Dan wil je met je geld andere dingen doen. Dan denk je misschien al na over kinderen en weet je dat dit ook niet helemaal matcht met een nicotineverslaving. Dan hoef je je niet langer te bewijzen tegen leeftijdsgenoten of in elk geval een stuk minder. Dan is roken wat het daadwerkelijk is: smerig en oliedom.

Dus: verhoog maar die prijzen van sigaretten. Laat de oudste groep zich gestaag naar het einde paffen. Geef de middelste groep maar een zetje en behoed onze kinderen voor een van de domste keuzes in hun leven. En een feest voor criminelen? Welnee. Ik geloof dat niet zo. Dat je zo stom bent te beginnen met roken wil niet zeggen dat je ook nog eens een nieuw beroep als illegaal sigarettendealer faciliteert, toch? Toch?

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden