Hester: 'Van onze haren blijf jij af, Frits Wester' Beeld
Hester: 'Van onze haren blijf jij af, Frits Wester'

Hester: 'Van onze haren blijf jij af, Frits Wester'

Frits Wester was het even kwijt vorige week. Hij wist een schaar mee te krijgen naar de wekelijkse persconferentie in Den Haag (raar, of niet?) en daarmee zette hij minister Kaag voor het blok. Of zij, om haar solidariteit met de Iraanse vrouwen, een stuk van haar haren af wilde knippen.

Natuurlijk deed ze dat niet, dat wist Frits van tevoren ook wel. Frits had blijkbaar behoefte aan een beetje ophef in Den Haag en mogelijk ook wat aandacht voor zijn eigen persoon. Het was hoe dan ook een trieste vertoning en Kaag heeft zich keurig staande weten te houden. 'Als ik mijn haren ga knippen – en dat zeg ik tegen u, u heeft geen haar dan doe ik dat op een moment dat ik dat zelf kies', deed ze zijn "ludieke actie" af. Ik zou zeggen: 'Als ik er al over nadacht, doe ik het na nu niet meer, pannenkoek.' Frits had van mij een kat na gekregen. En de hele actie mijn vraagtekens."

Zie mij eens

Ik ben wel een beetje klaar met dit soort challenges, want dat zijn het natuurlijk gewoon. Acties waarmee je in de spotlights van tv of social media aandacht vraagt voor een groter doel, maar en passant vooral de focus op jezelf legt. Zie mij eens iets goeds doen voor de wereld. Alsof er – in dit geval – ook maar één Iraanse vrouw mee geholpen is dat jij iets eerder dan gepland naar de kapper gaat, omdat je er zelf met de keukenschaar een stukje vanaf geharkt hebt.

Ik deed destijds nog wel mee aan de ice bucketchallenge, aangemoedigd door mijn kinderen. Een emmer ijswater over je hoofd leeggieten en dan doneren voor ALS, in de hoop dat je volgers dat ook doen – het hele land was er druk mee. En we challengen ons wat af, sindsdien. Het heeft ons, zoals dat dan werkt, murw gemaakt. 'Joe', denk ik nu, als ik iemand haar haren zie afknippen voor Iran. Ik word er een beetje cynisch van. Ik zie Iraanse (ontspoorde) mannen zich al kapotlachen om de beelden: zie die malle Westerse meiden eens onnozel doen.

Lees ook Hester: ‘Op tv vertellen dat je spijt hebt van je kind is pure beeldbuisbagger’

Voel vooral geen druk

"Het helpt voor geen meter en dat weten we zelf ook wel. Het geeft een klein beetje handen en voeten aan onze eigen onmacht. De intentie is goed, want geen weldenkend mens kan ermee instemmen dat je als vrouw niet gelijkwaardig bent aan een man of wordt doodgeslagen omdat je geen hijab draagt. Maar voel je in godsnaam niet niet-betrokken genoeg als je deze challenge aan je voorbij laat gaan. Voel vooral geen druk, want dat is nou nét waar een deel van deze zaak om draait, dat jij de baas over jezelf bent en helemaal niemand anders. Dus ook jij niet, Frits, met je ietwat dwingende voorstel. Van onze haren blijf jij af.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie online. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden