artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Trial by domme mensen op social media: Dennis Schouten vlucht land uit’

“Ik zou best wel weer eens terug willen naar ons leven van voor sociale media”, zei mijn vriend gisteren. Dat hij dat niet helemaal meent, weet ik zelf ook wel – hij brengt er heel wat uren op door. Maar ik snapte hem wel; heel veel leuker is het leven er niet door geworden.

Daarmee doel ik niet op de constante stroom van ongelooflijk oninteressante plaatjes van anderen waardoor je jezelf maar een oersaaie mislukking vindt. Ik doel ermee op het gemak waarmee iets kan ontsporen en van een fittie tussen twee mensen een zaak van iedereen kan worden en je zomaar het mikpunt van fysiek geweld kunt worden.

Op social media kan iedereen een duit in het meningenzakje doen, we kunnen allemaal input leveren, wat losjes met onwaarheden strooien om verwarring of nog beter, ontwrichting te zaaien. Ophef, daar gaat het om. Als er maar reuring is, en waar rook is, is vuur toch?

Als iemand roept dat Roddelpraat-presentator Dennis Schouten op jonge meisjes valt, zal hij het wel met minderjarigen doen en dan is de stap naar een pedofiel die kleine kinderen misbruikt zo gezet. We hebben recent nog gezien wel volkstribunaal kinderboekenschrijver Pim Lammers voor zijn kiezen kreeg. Nu is Dennis Schouten het land uit gevlucht, er is een nieuw doelwit gevonden.

Dennis wordt belaagd door pedohunters, ze stonden aan zijn eigen voordeur nota bene. Heel veel asociaal en enger krijg je ze niet snel. Overtuigd als ze zijn dat ze voor de goede zaak vechten, denderen ze als hondsdolle olifanten door een porseleinkast en laten ze zich ophitsen door geruchten, vage verhalen of zelfs leugens.

In hun vizier sta je met 10-0 achter. Wat zeg ik? Met 100-0, je wint het niet. Dennis Schouten kan met talloze bewijzen komen dat zijn ex-vriendin hem probeert te beschadigen door te beweren dat zij nog minderjarig was, toen ze een relatie hadden; geen pedohunter zal luisteren. Het verhaal wordt er natuurlijk ook niet smeuïger op, op die manier.

Er gaan screenshots rond die suggereren dat Dennis niet moeilijk doet over een meisje van 14 of 15. Het heeft er alle schijn van knip-en-plakwerk te zijn, maar het leed is allang geleden. Het interesseert een grote groep Nederlanders allang niet meer wat de waarheid is. Zij gaan snoeihard op klinkklare leugens die een vliegwiel krijgen van complot-influencers en hun slaafse achterban.

En zo is Dennis zijn leven momenteel niet zeker – hij werd afgelopen vrijdagnacht al in zijn gezicht gestoken - maar worden er naast hem nog tal van andere mensen belaagd of bedreigd, enkel en alleen omdat men iets van je vindt, waar of niet.

Dit is Nederland anno 2023, mensen. Hier moeten we het mee doen. Te dom om na te denken, geen zin in de waarheid, alleen maar uit op ruzie, ellende en oorlog en allemaal toegang tot sociale media waar altijd een vuurtje brandt en je alleen maar een bak olie hoeft om te kieperen voor de vlam in de pan.

Trial by de scrollers, de anoniempjes en de reaguurders. Misschien wordt het tijd social media op te heffen, het loopt uit de hand.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden