artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Take it as a man, condoombedrieger’

Deze week is er voor het eerst een man bestraft voor het stiekem afdoen van een condoom, ofwel stealthing. Het wordt niet gezien als verkrachting – er is immers ingestemd met penetratie – maar wel als dwang, want er is niet ingestemd met penetratie onder de voorwaarden van onbeschermde seks.

Er wordt gewerkt aan een wet om deze vorm van grensoverschrijdend gedrag (want zo mogen we het wel noemen, lijkt mij!) expliciet te verbieden. En dan mag ik hopen dat er forse straffen voor worden uitgedeeld, want los van een SOA of HIV, kun je van dergelijke grappen natuurlijk ook ongewenst zwanger raken. En dan hebben we het over een levenslange veroordeling, waarvoor zo’n man wat mij betreft de eerste 18 jaar van het leven van die baby royaal mag dokken.

Ik zou willen schrijven ‘wat bezielt zo’n man’, maar je zou aan de andere kant ook vrouwen de kost moeten geven die mannen bezweren dat ze anticonceptie gebruiken en ondertussen de pil door het toilet spoelen, ingegeven door rammelende eierstokken. Die leugen wordt dan verkocht als een ongelukje of ‘de pil werkt bij mij blijkbaar niet’ en daarna moet de man maar zien hoe hij verder leeft met de gedachte dat hij een kind heeft gekregen en of hij daar dan dus wel of niet bij betrokken wil zijn.

Het is allebei niet chic. Alleen in geval van niet slikken van de pil wel weer erg lastig te bewijzen en zoiets strafbaar maken, vind ik gevoelsmatig dan wel weer echt heel andere koek – ook omdat de vrouw er onder de streep de zwaarstwegende gevolgen van draagt.

Dan heb je het gewoon echt niet begrepen.

Condoombedrog komt vaak voor; uit Amerikaans onderzoek onder mensen tussen de 18-25 jaar, bleek dat bijna een op de vijf vrouwen er wel eens mee te maken heeft gehad. En waarom zou je het doen hè? Dat heeft voor de meeste mannen met gevoel te maken. Zonder condoom is alles net iets lekkerder, stellen ze. Ondertussen maken ze de gezondheid van hun sekspartner ondergeschikt aan hun eigen genot. Met die wetenschap is het glashelder wat voor vlees je in de kuip hebt; zo’n man is een egoïstische lul.

De man die er nu voor veroordeeld is, gaat zeer waarschijnlijk in hoger beroep. Hij vindt zichzelf een juridisch proefkonijn geworden. Dat gegeven staaft mijn bewering dat je dus meteen weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Als je iets bewezen misdaan hebt en je straf niet accepteert, heb je het gewoon écht niet begrepen. Take it as a man, condoombedrieger! En laat die wet er snel komen.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden