Hester: ‘Straks moeten we allemaal een bijbaan nemen om een tros bananen te kunnen kopen’
We vliegen naar de maan, we laten auto’s op waterstof rijden en er wordt gewerkt aan een geneesmiddel tegen iedere vorm van kanker, maar het schrappen van btw op groente en fruit blijkt een onmogelijke zaak.
Vanmorgen hoorde ik op de radio vertellen dat het ook lastig is; aardbeien dan wel 0%, maar aardbeienjam niet. En wat te doen met appelmoes? Ik dacht dat ik naar een slechte sketch zat te luisteren. Aardbeienjam en appelmoes heeft natuurlijk helemaal niets met fruit te maken, maar alles met suiker. Nog even en bananenschuimpjes of wijn (want, druiven) staan ook ter discussie.
Het was meer dan duidelijk dat er niet in oplossingen, maar in problemen werd gedacht. Ik hoorde iets juridisch ingewikkelds over wetswijzingen en de moed zonk me in de schoenen. Wij blijven de komende tijd gewoon nog lekker astronomische bedragen voor de meest gezonde producten in de supermarkt betalen. Het zal de overheid jeuken dat veel mensen dan maar naar goedkope én veelal ongezonde rommel grijpen.
Met btw verhogen hebben ze in dit land geen enkele moeite, btw verlagen om de mensen wat meer lucht te geven en ze te stimuleren een gezonde keuze te maken, is andere koek. Dan is het ineens heel ingewikkeld en wordt het hele bureaucratische regelregister opengetrokken.
Als ik de BV Nederland zou besturen, zou het heel simpel zijn. Hop, wet aanpassen. Hop, de btw op alle onbewerkte groenten en fruit naar 0%. Alle ingevroren of ingeblikte groenten ook naar 0%. En als we dan toch bezig zijn ook een suikertax invoeren. En nee, dat betekent niet automatisch dat wij meer gaan betalen voor frisdranken waar suiker in zit. Dat betekent dat fabrikanten dat willen voorkomen en hun frisdranken minder suikerrijk gaan produceren – zo is al bewezen in Engeland. Alleen maar in ons voordeel dus.
Boodschappen zijn niet meer te betalen. Ik tikte onlangs vijf euro voor twee stronkjes broccoli af, mijn vriend kocht gisteren (gewoon bij de supermarkt) een doosje aardbeien, bosbessen en frambozen voor elf euro en mijn beste vriend vertelde gisteren dat hij voor negen asperges acht euro had mogen neertellen. Waar gaat het over? Ooit kon je voor zulke bedragen nog een heel gezin én de hond voorzien van voer!
Kan er nou niemand met z’n vuist op tafel slaan en zeggen dat het gewoon gaat gebeuren, die BTW naar nul? Nee alles moet hier eerst uitgebreid onderzocht worden en er staan nog eindeloze stechelsessies op de agenda. Producenten staan al te trappelen om alles gruwelijk te vertragen, want zij willen ook dat 0% tarief. Nou dat krijg je, áls je een onbewerkt product verkoopt, vriend!
En dan heb je ook nog een stelletje onderzoekers dat een beperkte gezondheidswinst verwacht. Ik moet er diep van zuchten. Nog even en we moeten er allemaal een bijbaan naast nemen om een bos wortelen en een tros bananen te kopen. En de bevolking maar dichtslibben…”
Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.