Hester: 'Slechts 1% vindt dat mannen minder moeten werken na geboorte kind' Beeld
Hester: 'Slechts 1% vindt dat mannen minder moeten werken na geboorte kind'

Hester: 'Slechts 1% vindt dat mannen minder moeten werken na geboorte kind'

1 op de 3 mannen vindt dat de vrouw minder moeten gaan werken als er kinderen komen. Om die uitkomst van een EenVandaag-onderzoek kan ik wel janken, hoewel ik natuurlijk ook wel weet dat we half zo geëmancipeerd niet zijn als we denken.

In veel huishoudens in dit land zijn de moeders na schooltijd aan de keukentafel, wachtend op de kinders met een kopje thee en een koekje nog steeds de heilige graal. Alleen daarmee bied je je kinderen een stabiele basis voor een emotioneel gezond leven, niet met zo'n vrouw die haar eigen ontwikkeling en carrière weigert op een lager pitje te zetten.

Hoe scheef kan het zijn?

Egoïstisch worden zulke moeders daarom ook wel genoemd. Of ze krijgen van (veelal anonieme) toetsenbordridders te horen dat ze dan net zo goed geen kinderen hadden kunnen nemen. 'Kleine kinderen hebben hun moeders harder nodig dan hun vader', lees ik op de website van het AVROTROS-programma. 'Says who', riep ik doelloos naar mijn beeldscherm. Goed; iemand die de vragenlijst invulde natuurlijk. En ongetwijfeld iemand van 75 jaar of ouder, want ook die mochten meepraten over hoe het nou wel of niet moet met werken als de kleintjes er eenmaal zijn.

1 op de 5 vrouwen vindt ook dat zij een stapje terug moeten doen. Slechts 1% vindt dat mannen minder moeten gaan werken. Hoe scheef kan het zijn? Hoezo moet een vrouw op de rem al haar dagen (en talent) al 'koffiedrinkend met dinnetjes' slijten in een kinderboerderij. Terwijl de vader zijn skills uitbreidt, steeds meer waard wordt op de arbeidsmarkt en financieel onafhankelijk is? Ik heb het nooit begrepen en ik zal het nooit begrijpen.

Lees ook Hester: ‘Het is geen recht boer te zijn, wel een plicht voor de aarde te zorgen’

'Papa-dag'

Maar… er is ook vooruitgang geboekt, zo blijkt uit het onderzoek. 86% vindt dat zowel mannen en vrouwen evenveel verantwoordelijkheid dragen voor de zorg en opvoeding van de kinderen. Dat daar in de praktijk niets van terechtkomt, weten we echter allemaal.

De dag dat hij niet werkt, heet nog steeds in de meeste gezinnen 'papadag'. En nee, de andere vier dagen dat mama niet werkt, noemen we géén 'mamadag'. Dat zijn 'normale dagen'. Uit onderzoek van Woman Inc blijkt dat bij 61% van de ouders de vrouw de meeste zorgtaken op zich neemt. In 9% van de gezinnen is dat de man. So far vooruitgang.

Gratis kinderopvang moet er komen, en snel ook

"Hollands achterlijk", noemt Sander Schimmelpenninck de vraag wie er na de geboorte van een kind minder moet gaan werken. Hij wijst naar Zweden, waar voor de eerste 18 maanden verlof geldt en daarna gratis kinderopvang. Dat lange verlof, daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Knetterduur en daarbij moet ik er zelf niet aan denken anderhalf jaar niet te werken.

Maar gratis kinderopvang; dat moet er komen en snel ook. We moeten af van de volop parttime werkende vrouwen, waardoor zij ook vrijwel automatisch de minstverdienende partner zijn en het dús het meest logische is dat ze nog meer uren inleveren. Verdeel de taken gelijk. Vrouwen: eis je ruimte om carrière te maken en/of geld te verdienen op. Financiële onafhankelijkheid geeft een vrijheid die onbetaalbaar is. En daarbij is het een heel goed voorbeeld voor je kinderen.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden