Hester over 'vechten' tegen kanker: 'Kanker overwin je niet, het is geen gevecht' Beeld
Hester over 'vechten' tegen kanker: 'Kanker overwin je niet, het is geen gevecht'

Hester over 'vechten' tegen kanker: 'Kanker overwin je niet, het is geen gevecht'

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Helaas: niet jóuw kracht bepaalt of je de strijd overleeft

"Je leest het regelmatig: 'Hij/ze heeft gevochten tot het einde, maar kon deze strijd niet winnen'. Vrijwel altijd gaat het dan over iemand met kanker, want kanker is een gevecht – althans in de ogen van velen. 'Ik ga dit gevecht aan' of 'Kanker gaat mij niet klein krijgen' – ook al van die bijna heroïsche zinsnedes die je veel tegenkomt. En ik ben oprecht blij als ik dergelijke krachtige woorden van iemand lees, maar tegelijkertijd maakt het me ook verdrietig. Want helaas: niet jóuw kracht bepaalt of je de strijd overleeft. In het geval van kanker trekt in de meeste gevallen die rotziekte aan de touwtjes."

Wat als ik mijn mouw niet had opgestroopt?

"Ik had een melanoom op mijn arm, nu zes jaar geleden. Niet uitgezaaid, ik heb er geen seconde "tegen hoeven vechten". Op Twitter volg ik iemand voor wie de kaarten anders zijn geschud. Bij hem bleef het niet bij een eerste operatieve verwijdering van de plek en daarna nog rondom een centimeter extra weggehaald 'just to be sure'. Aan zoiets ligt domme pech ten grondslag, niet meer, niet minder. Ik liet mijn plekje bij toeval aan de dermatoloog zien. Ik kwam er voor iets anders. Wat als ik mijn mouw op de valreep van het consult niet had opgestroopt? Wat als ik een jaartje later aan de bel had getrokken? Dan had ik die ene Twitteraar kunnen zijn."

Lees ook Hester: ‘Hoezo geen vaccinatieplicht voor carnavalvierders?’

Haar lot wordt niet bepaald door hoelang zij rechtop blijft staan

"'Mijn kleine vechtertje', las ik pas weer, onder een instagrambericht. Ik keek naar de foto van een kaal meisje met sondevoeding in haar neus. Vier jaar was ze hooguit. Het "vechtertje" had helemaal geen keuze. Ze onderging de ene na de andere behandeling omdat het moest, niet omdat ze een strijd aan wilde gaan. Ze wilde vast veel liever naar school, spelen met haar vriendjes. Weg uit het ziekenhuis. Normaal zijn. Schommelen, op de bank hangen met een iPad, haar broertje plagen. Haar lot wordt niet bepaald door hoelang zij rechtop blijft staan. Hoe agressief de tumor is en of de toegediende medicatie aanslaat gaat haar maken óf breken."

Het is ergens ook een dikke vinger naar eenieder die dan dus "verloren" heeft

"De oorlogstaal in kankerland stoort me. Ik heb recent mijn moeder bijna verloren aan een hersenbloeding. Uren en uren heb ik naast haar bed gezeten, wachtend op de eerste tekenen van herstel, van verbetering. Ze lag daar niet te vechten, dat heb ik het met mijn eigen ogen gezien. Het zwaard van Damocles hing boven haar hoofd en het was gewoon de vraag of het zou vallen of niet. Het viel niet, althans, niet genadeloos. Het schampte haar lijf en liet een litteken na – iets wat waarschijnlijk voor altijd zichtbaar zal blijven. Nu, in het revalidatiecentrum, werkt ze aan haar herstel. Misschien lijkt dat wat meer op vechten, want daar heb je je eigen inzet bij nodig. Maar nog steeds vind ik het woord ongepast.

Kanker "overwinnen" is natuurlijk prachtig, maar ergens ook een dikke vinger naar eenieder die dan dus "verloren" heeft. Het is van een willekeur die in al z'n oneerlijkheid rete-eerlijk is. Geen onderscheid. Om er dan toch een strijdterm in te gooien: iedereen kan eraan ten prooi vallen en keihard sneuvelen."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden