Hester over Tims kritiek op coronapas: 'De grens lag bij mijn moeders uitgestelde hersenoperatie' Beeld
Hester over Tims kritiek op coronapas: 'De grens lag bij mijn moeders uitgestelde hersenoperatie'

Hester over Tims kritiek op coronapas: 'De grens lag bij mijn moeders uitgestelde hersenoperatie'

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ik hou het bij deze ontroerende woorden niet droog

Het gaat een gekke tijd worden mensen. Dachten we dat we alle ellende wel zo'n beetje hebben gehad met corona, kondigt Tim Douwsma aan dat hij misschien wel gaat stoppen met optreden, nu de coronapas wordt ingevoerd. Hij wil niet dat mensen zich door zijn optredens gepusht voelen om iets te doen wat niet fijn voelt: 'Mijn wereld is voor iedereen', schrijft hij in een soort modern manifest op Instagram. Nee tuurlijk hou ook ik het bij deze ontroerende woorden niet droog. Zacht snikkend tik ik ze over en ik voel ze ook in iedere vezel van mijn lijf. Een zanger die zo opstaat tegen onrecht, die hoort een oeuvreprijs te krijgen en een standbeeld – of drie desnoods. Want het is inderdaad ondenkbaar dat bezoekers zich voorafgaand aan een concert van hun grote idool even laten testen. On-denk-baar.

De zanger heeft ook een laatste vraag aan iedereen

Tim heeft een brok in zijn keel, laat hij weten en in iedere letter van zijn brief klinkt zijn wanhoop. 'Ik heb geen idee wat ik nu moet gaan doen. We zullen wel een weg vinden, want waar er een deur dichtgaat, gaat er een andere open', citeert hij vrij naar – denk ik – Julie Andrews uit The Sound of Music, wanneer zij besluit het klooster te verlaten om de liefde achterna te gaan. De zanger heeft ook een laatste vraag aan iedereen, als een contemplatie voor hij gaat en zich terugtrekt in de stilte misschien wel: 'Waar ligt jouw grens?'

Lees ook Hester: ‘Wappie Marga Bult een zorgprijs toekennen, hoe kan dat gebeuren?’

Daar ligt mijn grens, mocht het je interesseren

Tja, waar ligt mijn grens? Daar heb ik natuurlijk ook even goed over nagedacht nu Tim ons zo liefdevol wakker schudt. En ik heb er ook wel een antwoord op. Mijn grens, lieve Tim, ligt bij het nogal hysterisch aanhoudende gezever over een lullig prikje of een wattenstaafje in je neus. Mijn grens ligt bij het feit dat er van alles geëist wordt, maar door een groep mensen in deze samenleving verdomd weinig tegenover staat, buiten wat inhoudsloze Instagramposts, protesten en extreem slecht onderbouwde verhaaltjes in talkshows. Het zal mij op zich een worst wezen dat niet-gevaccineerden een aanzienlijk grotere kans lopen op een IC te belanden, maar dat mijn moeders hersenoperatie eerder dit twee keer werd uitgesteld omdat er geen IC-bedden beschikbaar waren, interesseert me wel degelijk. Dus daar ligt mijn grens, mocht het je echt interesseren.

Een avondje meebrullen met Tim Douwsma is luxe

Het zal stil worden in de wereld, zonder jouw loepzuivere gezang en jouw gevoelige songteksten. Maar het is even niet anders. Er is geen verplichting, er is een keuze. De keuze om je te laten testen als je dat "levensgevaarlijke, magnetiserende en volop dodelijke vaccin" niet in je lijf gespoten wil krijgen. Een avondje meebrullen met Tim Douwsma is luxe, niet meer dan luxe. Doodsangsten uitstaan omdat een geliefde nog even geen zorg kan krijgen omdat IC's vol liggen is pure armoe en diepe ellende. Tot zover en om met Tims mooie woorden af te sluiten: Met liefde en respect voor iedereen en zijn mening. Liefs, Hester

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden