Hester: 'Op1 heeft schaamteloos 'sfeer gemaakt' vanuit Ter Apel' Beeld
Hester: 'Op1 heeft schaamteloos 'sfeer gemaakt' vanuit Ter Apel'

Hester: 'Op1 heeft schaamteloos 'sfeer gemaakt' vanuit Ter Apel'

Het wil maar niet lukken een talkshow van de grond te krijgen waar het begrepen wordt: integere televisie maken. Hier in Nederland draait het vooral om ophef. Betrouwbare informatie van deskundigen? Prima, maar wel het liefst volledig overschaduwd door een hoop bagger uit de mond van een (semi-)BN'er die ook een keer iets over gezien of gehoord heeft over het onderwerp.

Of nog beter: van iemand die er een theorie op nahoudt op basis van wat YouTube-filmpjes en wat Facebook-berichten. Het maakt niet uit dat dit niet klopt, het brengt reuring. Het maakt trending topic op Twitter en onderwerp van gesprek bij de koffiemachine, de dag erna. Dáár draait het om, en om de kijkcijfers natuurlijk. Onze talkshows zijn al jaren een bron van ergernis.

De vluchtelingen in Ter Apel mochten door de tralies toekijken

Rachel Franse, eindredacteur bij Op1, zei in een interview met De Volkskrant in 2020 al dat ze geen spijt heeft van virusduidende BN'ers. 'Kijkers mogen zelf een mening vormen', stelt ze ruimhartig. Dat die mening dan gebaseerd is op de hersenspinsels van een middelmatige zanger, een dolende influencer of een ongerust model is bijzaak. Reuring mensen, reuring. Er moet debat worden gevoerd bij Op1. 'Dat vinden de mensen fijn', aldus Franse.

Maar gisteren ging het roer ineens om. Op1 besloot ons burgers een inkijkje te geven in wat er werkelijk in Ter Apel gebeurt. Zo nobel. Het had natuurlijk niets met sensatie te maken, puur met informatie. Voor de hekken van het asielzoekerscentrum werd de tafel met de presentatoren en gasten gepositioneerd. De vluchtelingen mochten van veilige afstand door de tralies toekijken hoe er live op televisie over hen werd gesproken.

Lees ook Hester: ‘In Albergen wordt de volgende generatie racisten gevormd’

Schaamteloos en mensonterend

Een dieptepunt, dat was het. Schaamteloos en – hoewel ongetwijfeld ergens heel goed bedoeld – mensonterend. Een terrein waar mensen geen dak boven hun hoofd, geen schoon toilet en nauwelijks douches tot hun beschikking hebben, hoor je niet te gebruiken als locatie voor een spraakmakende live-uitzending. Je kunt er reportages maken, zeker. Maar ga er niet, alsof het een uitzending van De Avondetappe is, 'sfeer maken'.

Ophef, het is Op1 weer gelukt. Maar zouden ze vanmorgen werkelijk tijdens de redactievergadering hebben geconcludeerd dat het geslaagd was? Was er een taartje om het succes te vieren? High fives met collega's? Hebben ze tegen elkaar gezegd dat ze dit format misschien breder uit moeten rollen en vaker bij menselijke tragedies een pop-up-studio moeten opbouwen?

Misschien leuk als er weer een keer ergens een overstroming is. Lekker kwebbelen met op de achtergrond decoratief wat huisraad meedeinend in een kolkende rivier. Of mocht er ooit ergens brand met de nodige slachtoffers uitbreken en stel die brand woedt nog rond uitzendtijd, hey… Dát zou scoren! Dan heb je alleen nog maar een BN'er nodig die niet gelooft in klimaatverandering of de kracht van vuur en je bent er. Het zal je baan zijn.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden