Hester: 'Ondertussen is Merel kanonnenvoer voor de FVD-aanhang' Beeld Dorian
Hester: 'Ondertussen is Merel kanonnenvoer voor de FVD-aanhang'Beeld Dorian

Hester: 'Ondertussen is Merel kanonnenvoer voor de FVD-aanhang'

FVD-politicus Gideon van Meijeren is een online serie gestart. Rioolratten ontmaskerd is de titel en in de eerste aflevering wordt journalist Merel Ek aangepakt; iets wat geheel in de lijn der verwachtingen lag.

Merel zette Gideon enkele dagen geleden tijdens een persmoment te kakken door hem te confronteren met het feit dat je niet alleen het woord reptielen multi-interpretabel is, dat het door Johan Derksen gebezigde 'liquideren' dat eveneens is.

Hij trok nog net geen paniekerig pruillipje

Gideon wankelde tijdens dit gesprek, hij stuntelde wat onhandig en zijn gezichtsuitdrukking sprak boekdelen; hij trok nog net geen paniekerig pruillipje. 'Die gaat terugslaan', dacht ik nadat ik het filmpje zag. Een man met een veel te groot ego, een vrouw met een scherpe tong en intelligentie en dan zo'n ongemakkelijk gesprek; het kon niet anders dan leiden tot wraak. En zo geschiedde.

Gideon overviel Merel tijdens haar werk met een camera, intimideerde haar, liet de opname ondanks de even daarvoor gemaakte afspraak tóch lopen en flanste daarna zijn eigen productie in elkaar, bedoeld om (and I quote) naar een plan van FVD 'de media te saneren'."

Ik ben zo bang dat het volledig uit de hand loopt

Het is een dieptepunt. Het zoveelste en ik vrees dat we er nog lang niet vanaf zijn. De rest van Den Haag spreekt z'n afschuw uit, de Nederlandse Vereniging van Journalisten onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn en ondertussen is Merel kanonnenvoer voor de FVD-aanhang.

'Aan de schandpaal met die ranzige hoernalist', twittert de anonieme @inpakwekster. @hyperinflatie1 roept op haar te liquideren, @maartjeluc stelt verkrachten voor. Het zal zo'n vaart niet lopen, want de meeste mensen die zich verschuilen achter een anoniem account zijn zo dapper als stijf bevroren visstick, maar ik kan me heel goed voorstellen dat Merel zich even niet zo relaxed meer voelt tijdens het doen van de dagelijkse boodschappen of een rondje park.

Ik ben zo bang dat ook deze #ophef weer een stille dood sterft en we moeiteloos de volgende FVD-rel inrollen. En ik ben ook zo bang dat het een keer écht volledig uit de hand loopt."

Lees ook Hester: ‘Hazes de docu; dat wordt een never-ending story’

Misschien wordt het nu ook tijd voor een verbod op anonieme accounts

"Wat zeggen we dan? Iets als: 'Dat het zover zou komen, hadden we nooit gedacht?' Want ik had dat wel gedacht, namelijk. Deze intimidatie aan het adres van journalisten, vanuit volksvertegenwoordigers nota bene, laat zien dat we met een gevaarlijke partij te maken hebben.

Complottheorieën horen niet thuis in de politiek. Je achterban opruien kan niet zonder gevolgen. Je noemt journalisten geen 'tuig van de richel' of 'rioolratten', dat doe je alleen omdat je doodsbenauwd bent omdat zij naar buiten brengen wat je echt aan het uitvreten bent. Laat het dit keer niet bij woorden van afkeer blijven, maar pak de mensen die hun boekje te buiten gaan aan.

En misschien wordt het nu ook tijd voor een verbod op anonieme accounts op social media. Als je je woorden alleen maar durft te tikken als @wappie817524376, heb je niets dan kwaad in de zin. Ík hoef niet te weten wie je bent en waar je woont. Als de politie dat maar heel snel kan achterhalen om je te straffen. Wie weet stopt het dan."

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: Dorian Jurne

Hester ZitvastDorian

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden