Hester: 'Niemand had gisteren in de schoenen van Linda de Mol willen staan' Beeld
Hester: 'Niemand had gisteren in de schoenen van Linda de Mol willen staan'

Hester: 'Niemand had gisteren in de schoenen van Linda de Mol willen staan'

Het moet een afschuwelijke periode voor Linda de Mol zijn geweest. Jeroen Rietbergen maakte er niet alleen een ongelooflijk potje van voor de diverse vrouwen die hij grensoverschrijdend meende te moeten benaderen, ook voor Linda en haar kinderen trok hij het leven volledig overhoop.

Het was meer dan gênant. Het zál je partner zijn die zoiets doet en dat ook nog eens voor de ogen van heel Nederland, want het nieuws rondom het Voice-schandaal werd gevroten.

'Vieze Jeroentje'

Jeroen kreeg een bijnaam van roddelqueen Yvonne Coldeweijer en die naam werd op social media volop overgenomen: 'Vieze Jeroentje'. Hoe terecht misschien ook, ik vind die benaming meer dan respectloos en ronduit vals. Geen stap die hij zette bleef onbelicht. En ook Linda lag onder een vergrootglas.

Bekend zijn heeft z'n nadelen. Ik kan me heel goed voorstellen dat Linda had gewild dat ze ergens in een kantoortje op een inspiratieloos industrieterrein de administratie deed van een zaak in auto-onderdelen, of zo. Daar kon je gewoon ontslag nemen en dan ergens aan de andere kant van het land opnieuw beginnen.

Lees ook Hester: ‘Hoge energierekening? Zet maar twee mutsen op en trek dikke sokken aan’

Staande ovatie

Linda dook onder, verdween van televisie, verscheen niet langer op de cover van – of ook maar ergens in - haar eigen tijdschrift. Ze nam haar tijd en kwam na zeven maanden terug. Ze deed niet wat er op Twitter voorgesteld werd, de rit van het leven in stilte uitzitten met haar vele miljoenen. Ze kwam terug voor het vak waar ze zoveel van houdt.

Ik denk dat niemand gisteren, daar op het podium van Miljoenenjacht, in haar schoenen had willen staan. Het publiek gaf haar een daverend applaus en een staande ovatie en Linda was tot tranen toe geroerd. Maar je weet – en Linda ook - dat thuis de vingertjes van fatsoen- en genadeloos Nederland als een dolle over de telefoonschermpjes gingen.

Dat er daar opnieuw geroepen werd dat Linda van alles moet hebben geweten en geen plek meer hoort te hebben op welke zender dan ook. Een snelle blik leerde inderdaad dat ze voor alles werd uitgemaakt, zelfs hypocriet en corrupt werd genoemd. In diezelfde adem fikte men haar roze pak af, want het oog van de modeminnende toetsenbordridders wilde ook wat natuurlijk.

Lekker natrappen

Het Nederlandse publiek kent een grote groep ongelooflijk gemene horken, die in plaats van niet kijken en zwijgen er bewust voor kiezen iemand met woorden proberen pijn te doen. Lekker natrappen onder het genot van een wijntje en een chipje. We hebben daar een naam voor: pesten. Dat wat we vrijwel allemaal bij kinderen zo verafschuwen, helemaal als het doelwit je eigen kind betreft, lijkt ineens volledig gelegitimeerd als het een volwassene betreft. Nul empathie. Messen slijpen en steken maar.

Ik heb er respect voor dat ze er weer stond na zo'n moeilijke tijd. Dat had ze niet hoeven doen. Ze koos de minst gemakkelijke weg en aan haar ellende is nog lang geen einde gekomen. Laat haar met rust. We hebben het hier niet over Ghislaine Maxwell die tot over haar oren in de perversie van haar man zat. We hebben het hier over Linda de Mol; haar is overkomen wat as we speak vele honderdduizenden 'gewone' vrouwen ook overkomt. Haar man kon het niet laten. Wie weet de jouwe ook wel niet.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden