Hester: 'Nederlanders zijn niet koningsgezind genoeg voor zo'n hysterie als in Engeland' Beeld
Hester: 'Nederlanders zijn niet koningsgezind genoeg voor zo'n hysterie als in Engeland'

Hester: 'Nederlanders zijn niet koningsgezind genoeg voor zo'n hysterie als in Engeland'

Met tranen in hun ogen of theatraal snikkend ontvingen veel Britten anderhalve week geleden het bericht dat hun Queen Mum er niet meer is. Ze wisten niet beter dan Elizabeth als koningin; het gemis was nu al enorm, vertelden ze aan de toegesnelde media.

Met een leeftijd van 96 zou je op zich zo'n dood wel een beetje kunnen verwachten, maar dat gevoel kreeg je niet als je de rouwende menigte zag. Waar wij Nederlanders met Koningsdag massaal de kroonluchters in springen, zie ik ons nog niet zo dramatisch doen als Beatrix overlijdt.

Het reilen en zeilen rond de uitvaart

Daar zijn wij te nuchter voor. Niet koningsgezind genoeg ook. En hoewel ik echt wel van een beetje koninklijke poppenkast houd, gaat de hele hysterie in Engeland me te ver. Wat er nu ook weer aan roddels en achterklap naar buitenkomt over het reilen en zeilen rondom de uitvaart; je zou het bijna vermakelijk noemen.

Zo gaat het goed met de honden van de queen (waarom niet?), stond David Beckham dertien uur in de rij tussen het klootjesvolk voor het afscheid, viel er een beveiliger flauw naast de kist en is Harry niet blij na het verwijderen van de initialen van zijn oma van het uniform. Het is me allemaal wat.

Lees ook Hester: ‘Zonder eten op school, hier in Nederland ja’

Amalia in het vizier van de gevreesde Mocro Maffia

Ons eigen koningshuis was en passent ook nog onderwerp van gesprek. Koning Máxima had haar haren namelijk los en dat bleef op Twitter niet onopgemerkt. Waar het de een geen hol kon schelen of Max er wel of geen borstel doorheen had getrokken, reageerde de ander juist weer alsof ze volledig naakt naar de uitvaart was gekomen.

Ik was er nooit op tegen, ik vond het wel wat hebben, dat hele theater. Het had me enig geleken zelf koningin te zijn, heb ik lange tijd geroepen. Maar daar ben ik op teruggekomen. Dat 'onze' Amalia nu niet in haar nieuwe studentenonderkomen zit, maar ergens anders omdat ze in het vizier zou zijn van de gevreesde Mocro Maffia, heeft helemaal niets grappigs meer. Dan kun je nog zoveel privileges hebben; als je omwille van de plek van je wiegje moet vrezen voor je leven, heb je daar helemaal niks aan.

De monarchie is niet meer van deze tijd

Dat iemand tot haar 96ste een land regeert en de opvolger een kleine tien jaar na zijn pensioengerechtigde leeftijd ook eens aan de slag mag, is bijna kolderiek. De monarchie is niet meer van deze tijd. En dan kunnen wij met een vinger naar ons voorhoofd wijzen naar Groot-Brittannië, waar de ene crisis de andere opvolgt, maar vandaag miljoenen ponden worden stukgeslagen op een staatsbegrafenis; Nederland is geen haar beter.

Dat in ons eigen land een 18-jarige niet vrij is om te gaan en te staan waar ze wil, maar doelwit is van de allerlelijkste criminelen, is meer dan afschuwelijk. Laat het land leiden door mensen die er met volle verstand voor kiezen. Hou die verantwoordelijkheid weg bij een meisje van 18 die nooit een eerlijke kans heeft gekregen te doen wat ze zelf écht wil.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden