artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Misschien zijn de protesten tegen voorleesdragqueens wel goed’

We rollen van de ene wappie-ophef de andere ophef in en uiteraard ontbreekt ook dit keer het woord “pedo” niet, dat is tegenwoordig toch wel de spil waar alle waanzin omdraait. Er kwam een dragqueen kinderen voorlezen in de Rotterdamse bibliotheek.

Dat gebeurt al jaren zonder problemen, maar nu het helemaal hip & happening is om eventuele seksualisering van kinderen centraal te stellen in discussies, kwam er dit keer een groepje demonstranten bijeen om spijkers op laag water te zoeken.

Desinformatie en haat voert daarbij uiteraard de boventoon en – je verwacht het niet – de jongerenafdeling van Forum voor Democratie is ook van de partij om een statement te maken. Maar een statement waartegen, precies? Tegen een man die zich heeft uitgedost in een jurk met glitters, daartegen. Tegen een man met een pruik en hysterische make-up op. Het zal in je angstspectrum zitten…

De voorleesmiddag zou een seksueel karakter hebben. Dat hebben de demonstranten natuurlijk voornamelijk van social media en hun onderbuik vernomen; je daadwerkelijk verdiepen in het echte doel van de middag zou wel eens de gehele angel uit je boosheid en protest kunnen halen.

Beter baseer je je emotie op leugens, zoals deze groep ook gelooft dat de kleuterjuf bij de kleutermeester orale seks voordoet en hele basisscholen het weekend in gestuurd worden met de thuiswerkopdracht eens even lekker aan zelfbevrediging te doen (maandag in het kringgesprek klassikaal het verslag bespreken).

Nee, vooral flink schreeuwen over genderpropaganda en haal er, nu je toch bezig bent, ook maar wat kindermisbruik bij. De voorleesqueens met de dood bedreigen lijkt daarmee volledig gelegitimeerd en dus ook gedaan. ‘Ik houd mijn rug recht en mijn kop omhoog, maar het raakt me wel’, zei Ma’MaQueen over wat zich gisteren afspeelde. Hulde voor het feit dat ze gewoon gegaan is. Onverdraagzaamheid mag never nooit winnen.

De voorleesmiddag draait om jezelf kunnen zijn. Jezelf mogen zijn, wie of wat je ook bent (gay, gehandicapt, gekleurd etc) en dat is meer dan belangrijk in een tijd waarin groepen stelselmatig worden buitengesloten of zelfs verketterd.

Vraag iedere willekeurige gay of hij zijn geaardheid altijd overal probleemloos kan laten doorschemeren en het antwoord zal ‘nee’ zijn. Niet iedereen zit er namelijk op te wachten dat mensen van hetzelfde geslacht op elkaar vallen. Daar zeggen ze graag iets over. Of ze schelden of slaan erop los.

De voorleesmiddag ging dus door, goddank. En weet je, misschien zijn de protesten maar goed ook. Ze laten zien hoe verdorven sommige mensen denken, hoe hard dit soort middagen of bijvoorbeeld de gaypride nodig is. Kom maar met je kop in beeld, laat maar zien wie je bent.

Geen kind zal die man in die glitterjurk in verband hebben gebracht met seks, dat is wat volwassenen doen. De kinderen die er geweest zijn, zullen onbewust wel een les hebben geleerd die van onschatbare waarde is: word nooit zo intolerant en onverdraagzaam als het domme volk dat buiten staat te protesteren.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden