Hester: 'Mathieu van der Poel had groot gelijk' Beeld
Hester: 'Mathieu van der Poel had groot gelijk'

Hester: 'Mathieu van der Poel had groot gelijk'

Nu de mist een beetje is opgetrokken rondom het hotelincident met wielrenner Mathieu van der Poel, de beelden van 'de achtervolging' naar buiten zijn gebracht en iedereen er een plasje over gedaan heeft, wil ik er ook nog iets over zeggen. Van der Poel had groot gelijk.

En daarin wil ik niet meenemen of het wettelijk gezien wel of niet mocht wat hij deed (want nee, dat mocht niet), maar als je drie uur lang in je hotelkamer getergd wordt door een stelletje bloedirritante pubers, al meerdere keren hebt laten weten dat je er niet van gediend bent, de ouders op geen enkele manier ingrijpen of ook maar een beetje op de hoogte zijn van wat hun kroost uitspookt, dan is het wat mij betreft volstrekt logisch dat het 'wie-niet-horen-wil-moet-maar-voelen-principe' in werking treedt. Alles heeft een grens. En dan hoor je als ouder nu niet de schuld bij die ander, maar bij jezelf en je kinderen te zoeken. Deden we dát maar eens wat vaker."

Doelbewust treiteren

Volgens de oudste zus (14) zijn haar ouders vooral kwaad op Van der Poel. Ik heb me geprobeerd in de situatie te verplaatsen en ik kom er niet uit. Als je twee hotelkamers naast elkaar boekt, zelf in de een gaat liggen en je kinderen in de andere plaatst, neem je zo in de loop van de avond toch echt even polshoogte. ('Alles goed, kinders? Leven jullie nog? Is de film leuk? Gaan jullie zo slapen?')

Goed, dat is dus blijkbaar niet, of niet voldoende, gebeurd. Dan moet je de herrie op de gang hebben gehoord, Van der Poel werd er in elk geval door getergd. Ook dan treed je niet op, grijp je niet in. En dan die kinderen. Je doet iets waarvan je weet dat het niet mag. Je wordt gewaarschuwd. Je gaat door. Je gaat nog een keer door. Je gaat drie uur lang door. Je filmt zelfs wat er allemaal gebeurt. Dan hebben we het niet meer over een per-ongelukje of een impulsieve puberdaad. Dan hebben we het over doelbewust treiteren en nul rekening houden met een ander. Dat hoeft niet ongestraft te blijven, integendeel.

Lees ook Hester: ‘Heeft iemand iets gemerkt van de gevreesde Great Reset afgelopen weekend?’

Ik had precies hetzelfde gedaan

Ik had me als ouder kapot geschaamd. Ik was woest geworden op mijn kinderen, op geen enkele manier een aanklacht bij van der Poel neergelegd, mijn excuses aangeboden en over de schaafwond geroepen: 'Eigen bult, dikke schaafwond – had je je maar moeten gedragen!' Het was een les voor het leven geweest, maar nu gebeurt het tegenovergestelde. De kinderen worden in bescherming genomen. Het kost Van der Poel het WK, €1.000, zijn goede naam en hij moet ook nog de afgang van een arrestatie ondergaan. Het is de omgekeerde wereld. Kinderen zijn niet heilig. Kinderen kunnen ongelooflijke etterbakken zijn, getuige deze drie meiden. Ik had precies hetzelfde gedaan. En ik denk het gros van jullie ook.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden