artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Mannen, de tijd dat jullie schaamteloos met alles wegkomen is écht voorbij’

Die Nielson toch. Die schijnt een open relatie te hebben waar zijn vrouw niets van weet en hij appt, alsof hij onschendbaar is, met meisjes om ze naar zijn hotelkamer te lokken. Het heeft bijna iets aandoenlijks, zoveel onnozelheid.

Zo’n appje is natuurlijk goud waard in de handen van die ander. Het is meer dan lachen om te laten zien aan je vriendinnen en in no time even doorgestuurd ter vermaak aan je familie: ‘Moet je dit nou zien, Nielson neemt het niet zo nauw met de huwelijkse geloftes.’

Zulke appjes sturen is vragen om ellende. Het is niet de vraag of, maar wanneer ze (uiteraard via Yvonne Coldeweijer) bij je vrouw terechtkomen, inclusief je smeekbede aan de prooi in kwestie je kwijlerige teksten te verwijderen. Half Nederland ook weer iets om over te roddelen…

Wat denkt zo’n man? Nee ik trek deze prangende vraag breder: wat denken zoveel mannen? Is het een algehele vlaag van verstandsverbijstering omdat je even alleen maar kunt denken met je geslachtsdeel? Met je driften? Schakelt het brein en in het bijzonder het logisch denken daardoor uit? Of zijn jullie echt gewoon hartstikke dom?

Al die (getrouwde) mannen die vunzige teksten aan andere dames sturen, al die mannen die een dickpics whatsappen; what’s wrong with you? Die teksten komen bij je partner terecht, echt. En die dickpic wordt gepubliceerd op social media of complete vriendengroepen rondgestuurd en belachelijk gemaakt. Doe je het op je werk, komt het bij je baas terecht. Het gaat áltijd tegen je werken, nu of later.

Ik ben geïntrigeerd door die onschendbare houding. Ik zou daar heel graag eens een leger psychologen op los willen laten, maar ik denk echt dat het, plat gezegd, echt niet meer is dan dat de geilheid is die het overneemt van het verstand. En dat is eigenlijk best treurig natuurlijk.

Het heeft iets primitiefs. Iets dierlijks bijna. Niet nadenken over de gevolgen van je handelen, maar lekker doen omdat je zin hebt. Zin in een meisje ‘om tegenaan in slaap te vallen’ – yeah sure, Nielson. Er moest gewoon geketst worden.

Nu er (sinds #metoo) meer en meer over het gedrag van mannen naar buiten komt en ze er met ieder schandaal weer een beetje slechter voor komen te staan, denk ik dat we kunnen concluderen dat wij vrouwen er onder de streep toch een heel stuk beter afkomen in de levensevaluatie. Het is echt tijd voor een beetje etiquette op dit gebied, mannen. De tijd dat jullie schaamteloos met al dit soort fratsen wegkwamen is écht voorbij.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden