Hester over Doutzen Beeld Dorian Jurne
Hester over DoutzenBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Lovehandles? Dan koop je online gewoon wat diabetesspuiten, net als Kim Kardashian’

Je zal maar diabetes hebben, maar misgrijpen naar je vertrouwde medicatie omdat Kim Kardashian de wereld heeft in geholpen dat je er zo lekker vanaf kunt vallen.

“In Nederland zijn ruim 42.000 diabetespatiënten voor hun dagelijkse gezondheid toegewezen op het medicijn Ozempic. Daar zijn wel alternatieven voor beschikbaar, maar als je eenmaal lekker gaat op een medicijn, wil je niet overstappen. En al helemaal niet als je moet switchen omdat mensen die te lui zijn op eigen kracht af te vallen, de voorraad leegtrekken.

Aangemoedigd door superinfluencers Kim Kardashian, Elon Musk en talloze TikTokkers die onder de hashtag #myozempicjourney hun afvalgeheim prijsgeven én hypen, floreert de illegale handel in het medicijn. In Nederland is het alleen op recept verkrijgbaar, maar dat hindert mensen met een diepgewortelde wens naar size zero niet het toch aan te schaffen. Ze hadden zich ook met eten en drinken een beetje in kunnen houden, maar dit is veel simpeler. Los dat het allemaal niet zonder risico is, vind ik het vooral schaamteloos tegenover de mensen die er daadwerkelijk van afhankelijk zijn.”

Ik walg ervan; van die zieke hang naar perfectie en de compleet holle manier waarop zoveel influencers ‘schoonheid’ opdringen aan hun volgers. Ik zie ze ook voorbijkomen; veelal jonge meiden die helemaal strakgeprikt, opgevuld en verre van natuurlijk zijn. Je eigen curves en bodyshape? Daar hoef je tegenwoordig geen genoegen mee te nemen. Koop gewoon online wat diabetesspuiten en ook jij kunt eruit zien als Kim Kardashian!

Waarom willen we dat? Wat is er toch in godsnaam mis met ons zelfbeeld dat we zover gaan dat we medicijnen weghouden bij de mensen die het nodig hebben om onze love handles weg te werken. Het is een stuitend voorbeeld van de gemakswereld waarin we leven; waarom zou je op een gezonde manier (mét inspanning) werken aan wat kilo’s minder als je het ook met een injectienaald kunt bereiken?

De vader van mijn twee oudste kinderen heeft diabetes en ging na jaren aanmodderen met pillen eindelijk echt goed op Ozempic. Inmiddels zit hij alweer maanden aan de pillen die veel meer haken en ogen hebben dan die ene prik in de week. Hij is er niet het type naar om hierover op de barricaden te klimmen. Als ik diabetes had gehad en nu naast mijn medicijn moest grijpen, had ik misschien wel hoogstpersoonlijk bij Kim Kardashian en Elon Musk op de stoep staan schreeuwen dat ze eens normaal moeten doen.

Ik hoorde laatst een item op de radio over dit onderwerp. Aan meerdere jonge meiden werd gevraagd of ze van Ozempic hadden gehoord. Dat hadden ze. Allemaal. Nee, ze zouden er nooit naar grijpen, maar ze wisten er dus wél van. En dat alleen vind ik al ongelooflijk zorgelijk. Wanneer komt er een einde aan de gekte waarin we nu leven? Wanneer gaan we onszelf weer leuk vinden als we in de spiegel kijken, zonder al die achterlijke fratsen die we zien op social media. Misschien als social media een stille dood sterft. Dat zie ik dan weer niet zo 1, 2, 3 gebeuren…”

Over Hester

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie online. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden