Hester: '#Kutland is trending, we janken alsof we in een derdewereldland wonen' Beeld
Hester: '#Kutland is trending, we janken alsof we in een derdewereldland wonen'

Hester: '#Kutland is trending, we janken alsof we in een derdewereldland wonen'

Het past wel een beetje bij onze cultuur hè; zo in overdrijving zeuren en zeiken dat je vanzelf gaat geloven dat je echt in de diepe misère leeft. Dat doen we natuurlijk al jaren en jaren dagelijks met het weer. Het hoeft hier maar een beetje off-key te zijn met wind of regen of een temperatuur die iets te hoog is of we zuchten en steunen ons met veel geklaag de dag door.

Alleen met perfect nemen we nog genoegen. We zijn echt zo'n Instagram-volkje; liever geen kink in de kabel. Er hoeft maar iets te gebeuren of 'het land is verrot'. Ik zag dat ook weer volop toen Gino net vermoord was, mensen die er driftig op los twitterden dat ons hele land 'naar de klote' was, alsof er hier dagelijks een stuk of tien kinderen van straat geroofd worden door een geesteszieke moordenaar. Je zou er doodsbenauwd van raken, van die bangmakerij."

We janken alsof het hier een derdewereldland betreft

Hetzelfde met de toeslagen. Wat daar gebeurd is, is natuurlijk aan alle kanten fout geweest – buiten álle kijf. En dat het nu nog niet volledig is rechtgezet, is ook om te janken – waarbij ik me ook afvraag of zoiets ooit nog te herstellen valt. Maar doen alsof het hele overheidsorgaan nu één groot drama is, gaat me ook weer wat ver. Het is hier niet perfect, maar ook zeker niet slecht geregeld. Toch janken we er maar wat graag over alsof het hier een derdewereldland betreft. Alsof we allemaal in corruptie leven en in sloppen wonen.

Lees ook Hester: ‘Slechts 1% vindt dat mannen minder moeten werken na geboorte kind’

Vandaag is #kutland trending op Twitter. Nederland is een #kutland omdat asielzoekers zes weken voorrang krijgen op sociale huurwoningen in Utrecht. Nederland is een #kutland omdat er een genderneutrale basisschool is geopend. Nederland is een #kutland omdat de mensen die een Europese vlag omarmden, nu moeilijk doen dat onze driekleur nu op z'n kop hangt. En Nederland is een #kutland omdat de watersnoodschade in Limburg nog steeds niet goed gecompenseerd is.

#Kutland? Koffers pakken en gaan!

Het is een lange lijst met misstanden dat ons land een #kutland maakt, als ik de mensen op Twitter zou moeten geloven. Misschien moeten die mensen vandaag eens even naar buiten gaan, een praatje maken met een eenzame buur, een visje en een bloemetje kopen op de markt, de zon op het snuitje laten schijnen en dan vanavond eens wat vroeger onder de wol kruipen; slaap doet immers goed. En dan morgen uitgerust weer op en met een vers kopje koffie nog eens kijken naar alles om je heen;Nederland is namelijk veel, maar geen #kutland.

We mogen onze verwende handjes hier dichtknijpen en als je het ergens anders perfect kunt krijgen, zou ik zeggen: koffers pakken en gaan! Mensen die zo zeuren zouden eens een jaartje in een echt #kutland moeten wonen, dan piepen ze wel anders. Het leven is geen ponykamp, geen Instagramplaatje en al helemaal niet maakbaar. Maar blijf er vooral lekker heel hard over zaniken. Misschien is het net zoals met het weer, dat dan na regen vanzelf weer zonneschijn komt.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden