artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Konden we de jarige Amalia maar vrijheid cadeau doen’

‘Een verjaardag buiten de schijnwerpers’, kopte het nieuwsbericht over de 19e verjaardag van onze aankomende koningin Amalia op RTL Nieuws gisteren. Nou lijkt me dat prima. Nederland hoeft niet per se mee te gluren met alles. Het aansnijden van de taart, het uitpakken van de cadeautjes en misschien wel het tweestemmig ‘Lang zal ze leven’ door papa Willem-Alexander en mama Máxima, hoewel het ergens ook weer razend interessante beelden zou moeten opleveren.

Maar nee, een meisje van 19 hoort haar verjaardag inderdaad vooral lekker privé te vieren, met wat familie en vrienden. Even weg van de wereld waarin iedereen een mening over je heeft.

Iedere keer weer als ik een foto of video van “onze Amaal” zie, krijg ik een beetje pijn in mijn buik. Want hoe heeft het zover kunnen komen dat dit meisje haar leven in vrijheid niet zeker is? Ik zie haar vriendelijk lachen, zwaaien en in keurig ABN de pers te woord staan. Hoe anders dan menig puber die de zinnen het liefst doorspekt met fokking-dit en fokking-dat, maar tenminste wél doet waar hij/zij écht zin in heeft.

Want laten we eerlijk zijn, de gemiddelde 19-jarige hangt op haar verjaardag toch gewoon ergens in een kroeg in de kroonluchters of breekt met leeftijdsgenoten een studentenhuis af? De gemiddelde 19-jarige loopt gewoon de voordeur uit om op de fiets of de scooter of in het meest luxe geval al een auto te stappen en dan het leven een beetje te leven zoals het komt. Bijbaantje hier, festivalletje daar, wat chillen met vrienden of even een burgertje happen.

‘Zo leuk als het op jullie leeftijd is, wordt het nooit meer’, houd ik mijn oudste twee kinderen met enige regelmaat voor. ‘Jaja’, antwoorden ze dan vermoeid, want ze geloven dat natuurlijk niet. Maar ze komen er wel achter als er echte verantwoordelijkheden op hun pad komen en ze de shit die ze veroorzaken, zelf moeten oplossen.

Voor Amalia is dat onbezorgde leventje niet weggelegd. Waar ze van plan was te gaan studeren en haar intrek te nemen in een Amsterdams studentenhuis, leeft ze nu weer onder de vleugels van haar ouders én onder toeziend oog van bodyguards. Dit 19-jarige meisje wordt bedreigd vanuit criminele hoek, er wordt rekening gehouden met een ontvoering of een aanslag. Wapen je je daar ooit volledig tegen? En zo’n dreiging is niet ineens voorbij, dat kan wel eens heel lang duren en daarmee worden haar de misschien wel mooiste jaren uit haar leven zomaar ontnomen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er gisteren met gemengde gevoelens een mes in de ongetwijfeld prachtige verjaardagstaart is gestoken. Wat gaat het nieuwe levensjaar Amalia brengen? Kon je vrijheid maar kopen, inpakken en cadeau doen. Ik denk dat we dat haar dan allemaal wel hadden willen geven.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden