artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Joe Doutzen, hou eens op met je spirituele decadente yoga-drek’

Acht miljoen volgers van Doutzen Kroes hebben gister een tip van onze Friese hobby-oncoloog mogen aanschouwen. Het model postte gister (alweer!) een story op Instagram waarmee ze de medische wetenschap op de grondvesten doet trillen. Zo tipt ze om kanker te lijf te gaan met een simpele boswandeling.

In de strijd tegen kanker, is een bezoekje aan het bos aan te raden; het vergroot het aantal én de activiteit van ‘natural killercellen’, lymfocyten die behoren tot het aangeboren immuunsysteem. De tekst refereert naar wat studies van 12 en 14 jaar terug, gehouden onder een handjevol personen en de bewering is nooit bewezen. Toch deelt Doutzen het plaatje met haar volgers als ware het kanker-evangelie. En wat moet dát tot grote ergernis van mensen zijn die daadwerkelijk met de ziekte te maken krijgen. Het is weer een walgelijk staaltje spiritueel holistische, decadente yoga-drek, waar – helaas – ongetwijfeld een deel van die acht miljoen volgers waarde aan gaat hechten.

’Kwaadaardig’, noemde ik het vanmorgen al fulminerend tijdens het smeren van de broodjes voor mijn dochter. ‘Het is niet kwaadaardig. Zij gelooft dit. Het is eerder dom’, reageerde mijn vriend. Maar zo makkelijk komt ze er bij mij niet vanaf. Ik wil het niet wegzetten onder de noemer ‘dom’ of ‘onnozel’, ook met een laag IQ kun je je bij de feiten houden.

We hebben hier op de wereld allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen. Desinformatie verspreiden druist daar tegenin. Het dient geen enkel doel buiten het ontwrichten van de samenleving, het creëren van onrust (of geld verdienen). Tijdens de coronaperiode liet het model doorschemeren dat het virus mogelijk nep was en de pandemie tot één van de grootste misdaden van de wereldgeschiedenis behoorde. En dan nu dit weer; kanker te lijf gaan met een wandeling in het bos – laat me niet lachen.”

Het is dus wél kwaadaardig, want ze had prima aan fact-checking kunnen doen. Of ze had kunnen besluiten dergelijke teksten lekker op een post-it te kalken en er alleen haar eigen gezin mee lastig te vallen. Doutzen verspreidt het willens en wetens onder haar acht miljoen volgers op wie ze, of ze nou wil of niet, invloed heeft. Ze geeft mensen onterecht hoop (‘Zou wandelen dan wel werken?’) en ze geeft mensen een schuldgevoel (Had ik dát dan meer moeten doen?)

As we speak hangen talloze kankerpatiënten aan de chemo of liggen doodziek in bed, zich vastklampend aan het leven dat ze – vrijwel altijd pure pech- met kanker heeft opgezadeld. Zij verdienen deze ongefundeerde rotzooi van een zichzelf overschattend model niet. Zij hebben recht op professionele hulp, op werkende medicijnen, op de wetenschap. Ik hoop met heel mijn hart dat ze de story van Doutzen naast zich neer kunnen leggen. Wandelen is prima. Maar wandelen gaat niet voorkomen dat je kanker krijgt en het al helemaal niet genezen.

Over Hester

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie online. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden