Hester: 'Je moet kiezen hè; of voor of tegen het boerenprotest zijn' Beeld
Hester: 'Je moet kiezen hè; of voor of tegen het boerenprotest zijn'

Hester: 'Je moet kiezen hè; of voor of tegen het boerenprotest zijn'

Je moet een kant kiezen in het boerenprotest, of niet? En dan het liefst ook in extreme, of niet?

Voor of tegen het boerenprotest

Dus ben je voor de boeren, dan spreek je in termen als 'stikstofhoax' – alsof er feitelijk helemaal geen crisis is, maar er gewoon wat opzettelijk wordt gedwarsboomd door Den Haag (daar hebben ze immers niets beters te doen). En ben je tegen de boeren, dan schilder je de hele groep-op-trekkers in Stroe af als potentiële moordenaars – en dan van politici in dit geval, niet eens zozeer van dieren.

Het is in elk geval op social media net zo heet als buiten. Als twee kampen tegenover elkaar staan kunnen we goed in dit land. Nader tot elkaar komen dan weer minder.

Ik weet het gewoon niet. Ik kan me meer dan goed voorstellen dat je op je achterste benen staat als je je bedrijf dreigt kwijt te raken. Het ook vandaag weer veel gelezen argument dat veel van de bedrijven miljoenenbedrijven zijn, snap ik niet helemaal.

We zijn toch niet gek? We weten allemaal wel dat boeren geen figuranten in een plattelandsserie met Yvon Jaspers als boegbeeld zijn. Als het een miljoenenbusiness betreft, is het zoveel minder sympathiek dat onteigenen verdiend loon is ofzo?

Met andere woorden; het kan allemaal wel wat minder

Aan de andere kant maak ik me echt in toenemende mate zorgen over ons klimaat en over deze wereld. De manier waarop wij er overheen walsen, het helemaal stuk consumeren; dat kan niet voor altijd zo doorgaan, dat kan toch niemand meer ontkennen.

Wij zijn de grootste vleesexporteur van de Europese Unie. Er werd hier in Nederland vorig jaar voor een kleine 9 miljard vlees het land uitgevoerd. Tranentrekkende teksten over een dreigend voedseltekort moeten we daarom misschien toch maar met een korreltje zout nemen. We eten zo'n 76 kilo vlees per persoon, per jaar en dat is ongezond veel.

Met andere woorden; het kan allemaal wel wat minder met je zes speklappen, zeven worsten en veertien hamburgers op de barbecue.

Lees ook Hester: ‘Wat als we nou allemaal niet meer dan twee keer per jaar mogen vliegen, zou dat wat zijn?’

Wangedrag moet worden aangepakt

Er zullen nou eenmaal zaken drastisch moeten veranderen en niet alleen op het vlak van de boeren. Maar hoe lang gaan we ons nog met protesten tegen noodzakelijke maatregelen verzetten? Blijven de boeren doorkarren met die trekkers over de snelwegen tot de plannen van tafel zijn? Vooralsnog staat geen politieagent ze in de weg in elk geval.

Ik vind het lastig er een stelling in te nemen, dus ik doe het ook niet. Wat ik wél volstrekt ontoelaatbaar vind, is dat je met je protest andere mensen in gevaar brengt. Dat zestig trekkers een politieblokkade negeerden en sommigen zelfs tegen het verkeer inreden, valt niet goed te praten. Termen als #helden of #strijders vind ik dan ook behoorlijk ongepast. Wangedrag moet worden aangepakt, zoals dat bij andere protesten ook gebeurt.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden