Hester: 'Hoezo geen vaccinatieplicht voor carnavalvierders?' Beeld
Hester: 'Hoezo geen vaccinatieplicht voor carnavalvierders?'

Hester: 'Hoezo geen vaccinatieplicht voor carnavalvierders?'

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

We hebben het niet over 'zomaar een feestje'

Limburgse carnavalsverenigingen zien een vaccinatieplicht voor de vastelaovend (carnaval) niet zitten, meldt 1Limburg.nl. En dat is toch bijzonder gezien het feit dat de grote coronaexplosie in Nederland is ontstaan onder juist deze groep mensen (maar dan in Brabant). Onderzoekers van het LUMC staafden het zelfs met keiharde bewijzen. Het aantal COVID-19 gevallen was na carnaval 2020 veel hoger in de carnavalsregio's dan in niet feestvierende gemeenten. En een jaar eerder verspreidde het gewone griepvirus zich als een malle onder de lallende inwoners 'van onder de rivieren'. We hebben het niet over 'zomaar een feestje'.

'In Düsseldorf is het geen enkel probleem'

Hoezo is een vaccinatieplicht voor carnaval in ons land geen optie en blijft het bij een dringend advies? In het Duitse Düsseldorf is het geen enkel probleem alleen gevaccineerden toe te laten tot het feestgedruis. Laten we eerlijk zijn: je kop er af zuipen onder het luid gillen van tenenkrommende carnavalskrakers is misschien leuk, maar géén eerste levensbehoefte. En we weten allemaal dat de anderhalve meter grens na twee bier volledig vervaagt. Sterker nog, tijdens carnaval komen mensen dichter bij elkaar dan wanneer ook in het jaar, getuige het verhoogde aantal geboortes in deze streken, in november. Tel daarbij op dat zo'n 10% van de carnavalvierders ook nog eens vreemdgaat en je hebt een recipe for disaster. Hebben we de afgelopen anderhalf jaar niet genoeg ellende doorstaan?

Lees ook Hester: ‘Logisch dat veel mensen schrikken van geldbuffer-advies van 18.250 euro’

Anders vier je carnaval maar gewoon thuis, dit jaar

En wie gaat die prijs betalen? De horeca, als de hut weer dicht moet? Schoolkinderen? Als thuisonderwijs toch maar weer even veiliger blijkt? Of mensen individueel, wanneer een nieuwe lockdown net die ene lockdown te veel blijkt te zijn.

Hoe kun je dit ook uitleggen naar organisatoren van meerdaagse festivals die momenteel de schade opmaken? Niet!

Carnavalsverenigingen trekken hun handen er laf van af en verwijzen door naar de overheid. Nou, laat dan die kliek dan in godsnaam ingrijpen. Zonder geldig testbewijs of certificaat van vaccinatie vier je carnaval maar gewoon thuis dit jaar. Het wordt tijd dat we er met z'n allen van doordrongen raken dat de keuzes die je in het leven maakt consequenties hebben. Helemaal prima als je je niet wil laten vaccineren. Alleen dan ga je niet de samenleving onnodig blootstellen aan extra risico.

Laat je gewoon vaccineren

De Deltavariant is bijna twee keer zo besmettelijk als de vorige varianten. Eerste onderzoeken wijzen uit dat je er zieker van kunt worden. Niet gevaccineerden blijven de grootste zorg in de aanpak van het virus. En ja, ook gevaccineerden kunnen het virus doorgeven. Maar wel gedurende een kortere periode. En hoe minder mensen er ziek worden, hoe sneller we… Ach, ik hoef het iet meer uit te leggen, toch?

Een vaccinatie- of testbewijs moeten overleggen is geen dwang. Niemand dwingt je carnaval te vieren. De vuist mag wat mij betreft wel wat harder op tafel in pushen tot een snellere en effectievere aanpak van dat kolere-virus waar we allemaal vanaf willen. Laat je gewoon vaccineren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden