artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Het zijn elke keer weer kerels die er een potje van maken’

“Ga nou niet over dingen schrijven waar je geen verstand van hebt”, waarschuwde mijn zoon vanmorgen, toen hem ter ore kwam dat ik er een tekst aan wilde wijden, aan het aanstekerincident in De Kuip gisteren.

Je moet er blijkbaar bij zijn geweest of er tot over je oren inzitten, in de supporters/voetbalwereld, om er iets van te vinden. Voor een deel geloof ik dat zeker, want hoe hij mij zo nu en dan (zij het summier) verslag doet van wat er allemaal in en om een voetbalstadion gebeurt, geeft vrijwel altijd een genuanceerder beeld van wat ik er op Twitter over lees.

Daar is alles zwart/wit, daar weet iedereen vanaf de bank de hoed en de rand te duiden en daar wordt alles nog net even iets groter gemaakt dan het is.

Maar objectief beschouwd durf ik dit keer wel te stellen dat het aardig van het pad is dat je vanaf een tribune en aansteker met volle kracht op het achterhoofd van een voetballer gooit. Dat lijkt me gewoon niet helemaal de bedoeling. Ik vind het ook niet zo sportief overkomen.

Ik stelde mijn zoon enigszins gerust door te zeggen dat ik er niet al te inhoudelijk op in zou gaan. Als je, zoals ik, zo’n bloedhekel aan sport hebt, moet je je vingers er ook gewoon echt niet aan branden. “Ik ga schrijven dat daar waar grote groepen mannen bij elkaar komen, vrijwel altijd de pleuris uitbreekt”, vervolgde ik.

Toen hij hoorde dat ik dat feministische pad in zou slaan, zuchtte hij helemaal vermoeid. Het gesprek werd er niet gezelliger op en we hingen op.

Maar wat ik hem zei, staat voor mij wel. Het zijn vrijwel áltijd mannen die voor dergelijke excessen zorgen. Vul het hele stadion met vrouwen en er is niets aan de hand. Wij zullen niet in bossen met andere supporters op de vuist gaan, ik zie ons nog niet zo snel met hele vuurwerkpakketten in onze handtassen de tribunes bevolken en ik moet nog zien dat wij ooit iets naar een speler zouden gooien.

Mannen veroorzaken nogal wat shit in de wereld, dat mag best eens gezegd worden. Zoek de grotere werelddrama’s van dit moment maar op en wijs ze mij maar eens aan waar louter vrouwen de hoofdrol spelen. Het zijn iedere keer weer kerels die er een potje van maken. Mannen zijn veelal, ook als ze ouder zijn, dat vervelende onrustige jongetje dat de hele klas in z’n greep heeft.

Voor het aanstekerwerpen is een 32-jarige man uit Roelofarendsveen opgepakt. Ik probeer me er een voorstelling van te maken hoe zijn leven er nu uitziet. Je zit dus vast, hebt heel wat uit te leggen aan je baas, aan je ouders, aan je gezin mogelijk (die kans zit er op die leeftijd behoorlijk in, we hebben het hier niet over een ontspoorde puber).

Zou hij spijt hebben? Was het een opwelling, een typische domme testosteron-actie? Of is hij juist trots dat hij de worp op zijn naam heeft staan? Hij zou voor straf eens een paar jaar lang ieder weekend naar een vrouwenvoetbalwedstrijd moeten worden gestuurd.

Een soort heropvoedingskamp, gezellig kletsen met een wijntje erbij en wat zwaaien naar de speelsters. Ik denk dat je zo’n vent daar meer mee pakt dan een stadionverbod; dát geeft hem misschien zelfs wel status...

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden