artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUMColumn

Hester: ‘Het Nederlands elftal toont zich als een mak schaap zonder ballen’

Het Nederlands elftal kan desnoods tijdens het volkslied lekker theatraal de blote kont laten zien, ten teken dat ze schijt aan de FIFA hebben. Maar uitgerekend ons land, dat de mond zo vol heeft van verbinding, toont zich een mak schaap zonder ballen.

Nederland gaat morgen geen statement maken zoals Duitsland deed, heeft bondscoach Louis van Gaal vandaag bevestigd. Hij wil de politieke kwestie achter zich laten en zijn vingers blijkbaar niet aan branden aan iets verwerpelijks als ‘staan voor verbinding en tegen elke vorm van discriminatie’.

Waar Duitsland een prachtige voorzet gaf, om in voetbaltermen te blijven, door op de groepsfoto te gaan met de hand symbolisch voor de mond, focust Oranje liever op wat er écht toe doet: het spelletje.

Dat onophoudelijke geneuzel over gelijke rechten voor iedereen ook… Waarom zou je je daar in hemelsnaam ook sterk voor willen maken in een land waarin je als vrouw nog net niet toestemming van je man nodig hebt om naar het toilet te gaan? In een land dat letterlijk over 6.500 lijken ging om dit toernooi te realiseren?

Nederland had Duitsland kunnen volgen. Of ze kunnen desnoods allemaal tijdens het volkslied lekker theatraal de blote kont laten zien, ten teken dat ze schijt aan de FIFA hebben. Maar uitgerekend ons land, dat de mond zo vol heeft van verbinding, toont zich een mak schaap zonder ballen.

Zo ongeveer alles is er al over gezegd, maar we raken er niet over uitgesproken en dat is goed. Hou het onderwerp maar op tafel, sla iedere opwinding over welke winst ook maar plat met de tenenkrommende hypocrisie over een stukje stof met een gekleurd hartje. Hoe meer de hakken van FIFA in het zand gaan, hoe duidelijker is dat er nog een lange weg te gaan is.

Vier dagen geleden verloren vijf mensen tijdens een schietpartij in een gayclub in Colorado het leven, 18 raakten er gewond. Aardig wat reacties op social media logen er niet om. De schutter had goed werk geleverd. En de doden en gewonden hadden er zelf om gevraagd. Met dat in het achterhoofd had FIFA juist moeten opstaan en tot die band moeten verplichten.

Ik had FIFA-president Infantino in niets dan een regenboogvlag op de tribunes willen zien staan. In plaats daarvan was er slechts één vrouw, Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse zaken, die met hem in gesprek ging. Mét de One Love band om haar arm, de heldin.

We hebben meer mensen als die vrouw nodig. Meer Noa Vahles, meer Alex Scotts, die hun verslag van het WK deden met de veelbesproken band in beeld. Laat het maar dooretteren, het gesprek bij de koffieautomaat blijven beheersen. Dit is wat mij betreft niet het WK van de nieuwe wereldkampioen voetballen, maar het WK waarin de roep om verbinding steeds sterker werd, ondanks dat bepaalde mensen de discussie het zwijgen wilden opleggen. Hoe minder aandacht ze ervoor willen, hoe meer aandacht ze ervoor krijgen. Dat gegeven maakt dat ik er nog een beetje om kan lachen. Mensen met het (gekleurde) hart op de juiste plaats zijn met veel meer.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden