artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Het lag niet aan Matthijs, maar aan de slechte redacteuren’

Matthijs van Nieuwkerk is gigantisch door de mand gevallen nu meer dan 50 medewerkers zijn gedrag ‘grensoverschrijdend’ noemen. Of mag je tegenwoordig helemaal niks meer?

“Er zijn te veel talkshows, vind maar eens een goede redacteur”, verdedigt Mike Boddé in een epistel Matthijs van Nieuwkerk, alsof er louter minkukels voor hem werkten. En over de burn-outs die medewerkers opliepen: ‘Wie zegt dat dit door Matthijs’ boosheid komt?’

Mike vindt dat je best boos mag worden; het is immers niet bij wet verboden. En een staaltje victim blaming is hem ook niet vreemd: ‘Had gewoon iets teruggezegd!’ Dat moet je toch wel lukken, als je met je kortlopende contract net een fout hebt gemaakt en je de consumptiespetters van een briesende van Nieuwkerk tegen je voorhoofd aan voelt klotsen? Mike sluit af met het klassieke ‘Je mag tegenwoordig ook niets meer zeggen’, gevolgd door ‘Vooralsnog steun ik Matthijs.’ Matthijs schrijft Mike in zijn relaas overigens afwisselend met dan weer één t en dan weer twee t’s, wat hij als redacteur waarschijnlijk niet in z'n hoofd had moeten halen, maar dat terzijde.”

Het is hartverwarmend, Mike, je steun. Matthijs zal dat nodig hebben, want voor de meeste mensen is hij genadeloos door de mand gevallen. En nee, dat is geen lelijk gevalletje ‘trial by media’ geweest, zoals jij stelt. Dat is naar aanleiding van een gedegen onderzoek door de Volkskrant, waarvoor met ruim zeventig medewerkers van de talkshow is gesproken – vijftig van hen kwalificeerden Matthijs’ gedrag als grensoverschrijdend.

Dat Matthijs nogal explosief was, wist heel medialand, maar iedereen liet het gaan. Je roept een kijkcijferkanon als Van Nieuwkerk niet even op het matje omdat hij een redacteur de vernieling in geschreeuwd heeft. Je hoopt dat die redacteur snel een ander baantje vindt en dat de volgende het wat langer volhoudt. Het is een zieke cultuur die je op veel meer werkplaatsen ziet. Neem een Gordon Ramsay die jaren geleden al op tv keukenpersoneel de huid stond vol te schelden. Vonden we lachen, toen. Ik heb het nooit begrepen.

Macht en roem maakt mensen vrijwel altijd lelijk. Als je voor je succes over lijken moet gaan en gaat, dan ben je – zoals René van der Gijp gisteren in De Oranjewinter terecht zei – een patiënt. Geen enkele functie geeft je het excuus anderen uit te kafferen of te vernederen. Als je die behoefte voelt en het blijkbaar met enige regelmaat doet, zonder schuldgevoel, ben je gewoon een narcist. We vallen allemaal wel eens uit tegen iemand, maar daar liggen we dan die nacht wakker van, toch? Of we komen erop terug, we leren ervan dat dát niet de juiste manier van communiceren is en bieden onze excuses aan.

Aan excuses deed Matthijs in zijn eerste reactie niet. Onder druk van BNNVARA kwam er een tweede reactie, waarin hij wel spijt betuigt. Geloven we dat dan nog? Natuurlijk niet. Aan Matthijs heeft het allemaal niet gelegen, het waren die slechte redacteuren waar Mike Boddé het over had…

Nee mannen, wat het werkelijk is, is dat er een cultuuromslag gaande is en jullie niet langer wegkomen met jullie grensoverschrijdende gestoord gedrag. Het wordt niet meer weggestopt, het blijft niet meer binnenskamers. Wen er maar aan. De tijd van luidkeels schreeuwen en wat klappen uitdelen op de apenrots is voorbij. Je belandt erdoor met je kop op het spreekwoordelijke hakblok. Precies zoals het hoort.”

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden