Hester: 'Het is geen recht boer te zijn, wel een plicht voor de aarde te zorgen' Beeld
Hester: 'Het is geen recht boer te zijn, wel een plicht voor de aarde te zorgen'

Hester: 'Het is geen recht boer te zijn, wel een plicht voor de aarde te zorgen'

Maxim Hartman vind ik het ene moment een ongelooflijk ongenuanceerde botte lul, het volgende moment weet ie – overigens met diezelfde botheid, want zijn volharding in stijl valt hem te prijzen - de vinger op de zere plek te leggen. 'Boer zijn is geen recht, snap je dat?', vroeg hij gisterenavond onomwonden in talkshow Renze aan melkveehouder Dolf Heicoop.

Wij zitten de rit tot de kist wel uit, toch?

Nou, dan voel je als kijker natuurlijk wel dat dit bij menig trekkerrijder voor extreme verontwaardiging zorgt. Boeren boeren immers al hun hele leven. Het zit ze in het bloed, in het DNA. Dolf briest dan ook niet voor niets met ingehouden emotie in zijn stem terug dat hij 100% boer is en dat voor altijd zal blijven.

Maar Maxim heeft gelijk: boer zijn is geen recht. We kunnen in dit land wel van alles willen, we hebben ook aan het grotere belang te denken. Dat het met de aarde slechter en slechter gaat, lijkt het gros van ons maar amper te bekoren. Wij zitten de rit tot de kist wel uit, toch? Laat de shit maar liggen voor onze kinderen en kleinkinderen.

Het kan zo niet langer

2.500 boeren presenteerden gisteren een 'Groenboerenplan', dat alle boeren meer perspectief moet bieden. Alle boeren, dus ook Dolf. Er moet voor de uitvoering van dit plan niet alleen actie van de boeren zelf komen, maar ook van de overheid, supermarkten en banken. Het plan klinkt mij als leek solide en doordacht in de oren en komt in elk geval een heel stuk constructiever over dan het blokkeren van wegen en distributiecentra en je gelijk willen halen bij de minister in de voortuin.

Overleg is dé manier om er in een conflict uit te komen. Niet net zo lang schreeuwen dat je boer wil blijven tot je precies krijgt wat je hebben wil. Niemand zit erop te wachten in te leveren voor een beter klimaat, niemand. We willen het liefst allemaal lekker doorkachelen als we nu doen, want dat is vertrouwd en wel zo makkelijk. Maar het kan zo niet langer. Het moet overal anders, in de industrie, in de huishoudens en ook bij de boeren.

Lees ook Hester: ‘Geef bezoekers van De Amsterdamse Zomer hun geld terug’

We hebben veel minder rechten dan we opeisen

Ik vond het heel verhelderend eindelijk eens iemand te zien die niet met een drol in de broek om de hete brij heen draait. Dan laat je je maar omscholen, ja. En nee, boeren hoeven nu echt niet ineens jurist te worden. Of verpleegkundige of kleuterjuf. Maar er valt met die lap grond en dat bedrijf als basis nog zat anders moois te doen, dan alleen maar produceren voor de export en een overload aan stikstof uit te stoten.

In de podcast Vad3r van Pepijn Lanen vertelde Maxim Hartman in 2021 over zijn zoon, die op 33-jarige leeftijd overleed aan leukemie. Hij vertelde daarin dat hij troost vindt in de gedachte dat je het recht niet hebt om oud te worden. Wij hebben inderdaad veel minder rechten dan we opeisen. Laten we maar eens gaan doen wat echt belangrijk is: voldoen aan onze plicht goed voor de aarde te zorgen.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden