Hester: 'Heeft iemand iets gemerkt van de gevreesde Great Reset afgelopen weekend?' Beeld
Hester: 'Heeft iemand iets gemerkt van de gevreesde Great Reset afgelopen weekend?'

Hester: 'Heeft iemand iets gemerkt van de gevreesde Great Reset afgelopen weekend?'

Afgelopen weekend was The Great Reset. Voor wie het gemist heeft: The Great Reset zou een nieuwe economie, gericht op klimaat en gelijkheid inluiden als reactie op de ontwrichting door corona. Menig complotdenker is ervan overtuigd dat corona de wereld in geholpen is óm die Great Reset te bewerkstelligen. Er zijn sprookjes minder ridicuul dan dit verhaal.

Goed, afgelopen weekend was het dus zover, hoewel het ergens halverwege oktober 2021 ook al gepland stond. Zo gaat dat met door complotdenkers verzonnen evenementen; die gaan regelmatig last minute niet door of blijken ineens helemaal van de agenda te zijn verdwenen – achteraf dan.

Zo is de wereld al een paar keer vergaan en ging ook deze 2022 editie van The Great Reset zo geruisloos voorbij, dat we kunnen concluderen dat het geen heel groot feest is geweest. Uiteraard praten complotdenkers ook dat weer goed. Hoe? Hoe niet, zou ik bijna zeggen.

Vielen de gevaccineerden massaal dood neer?

Nu de dagen weer donkerder worden en de regen as we speak met bakken uit de hemel komt, zitten de wappies weer massaal op het internet te loeren op waanzin, lijkt wel. Waar het even wat rustiger leek, heb ik mezelf het afgelopen weekend toch weer betrapt op het aangaan van discussies met mensen die overal een complot in zien, het niet schuwen fake-news te verspreiden en het gesprek doodslaan met een grap over mijn achternaam als ze het zelf ook niet meer weten.

Lees ook Hester: ‘De zorgen blijven en het woordje ‘we’ is dit jaar nogal ongepast’

Ik zou vastzitten in mijn gedachten. Ik ga het allemaal wel zien, over een tijdje. Ik betwijfel dat. En ik zou al die lui het liefst een contract laten ondertekenen waarin we met elkaar afspreken dat we er over vijf jaar op terugkomen. Wie had er gelijk? Vielen de gevaccineerden massaal dood neer? Kwam er uiteindelijk toch een Great Reset? Ik denk dat tegen die tijd de pijlen weer op een ander onderbuikgevoel is gericht, want zo rollen ze wel een beetje.

Ik word daar misschien wel een hatelijke trut van, ja

Ik vind het steeds lastiger nog fatsoenlijk te blijven. 'Sinds wanneer ben jij zo'n hatelijke trut geworden', reageert zojuist nog iemand in een discussie onder een bericht waarin wordt gesuggereerd dat er nu wel ineens voor asielzoekers een cruiseschip kan worden ingericht, maar de zorg kon barsten toen er zo'n schip met buitenlands zorgpersoneel werd aangeboden. Daar werd niets mee gedaan volgens deze Twitteraar. Onzin, naar de mogelijkheid van dat schip is destijds wel degelijk gekeken.

Het is alleen zo eenvoudig niet, denk alleen maar eens aan een BIG-registratie, waar zorgpersoneel in ons land aan moet voldoen. Halve informatie, foutieve informatie, onrust stoken op basis van je eigen onvrede; ja, ik word daar misschien wel een hatelijke trut van. 'Dat je er nog mee in discussie gaat', hoor ik vaak. Ik doe dat echt niet altijd, maar er mee stoppen: nooit. Al leest daardoor maar één iemand wat een onzin er weer verkondigd wordt, is mijn doel bereikt. We mogen nooit te moe of onverschillig worden om tegen wappies in te gaan.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden