Hester: 'Heb je het niet al te breed, neem dan geen huisdier' Beeld
Hester: 'Heb je het niet al te breed, neem dan geen huisdier'

Hester: 'Heb je het niet al te breed, neem dan geen huisdier'

Honden, ze waren niet aan te slepen in coronatijd. We verveelden ons te pletter, moesten onze knuffeldrang ergens op botvieren en dat hele zindelijk maken - waar we normaal gesproken geen tijd voor hadden – konden we nu we thuiswerkten er príma bij doen.

Nou en toen bleek het allemaal toch wel heel veel werk te zijn, zo'n haarbal op pootjes. Zes keer per dag uitlaten, eenmaal volgroeid lang zo lief niet meer als toen het nog een puppy was en dat gedrag, dat zette je zo zonder puppycursus toch net iets minder makkelijk naar je hand dan je dacht. Oh en dan had je ook nog de compleet doorgefokte mislukte exemplaren. Dat was óók niet helemaal de bedoeling, een hond waarmee je iedere week bij de dierenarts zat. Gelukkig waren daar de asielen waar je het dier met het opengaan van de samenleving weer kon droppen. Probleem opgelost.

Een huisdier? Doe.het.niet

En nu is het crisis. We betalen ons blauw aan boodschappen, de energierekening stijgt de pan uit, we hebben geen idee hoe we rond moeten komen, maar de behoefte een pluizig dier in het gezin op te nemen, neemt weer toe. In tijdens van financiële nood, maken we niet de allerbeste beslissingen. Sterker nog: uit onderzoek van Harvard blijft dat geldproblemen je maar liefst 15% van je IQ kosten. Dus ga je hoogstwaarschijnlijk sneller voor de bijl als je bij de buren puppy's gaat kijken of je zus een nestje kittens heeft. Dikke tip: doe het niet. Neem nu geen huisdier, nog geen hamster als je de rekeningen al amper kunt betalen of je ernstige zorgen maakt om je financiële situatie.

Lees ook Hester: 'Van onze haren blijf jij af, Frits Wester'

Saté met stokje en al

Een huisdier kost geld. En het is allemaal nog wel te doen als je er geen problemen mee krijgt, maar het betreft hier nou eenmaal niet een product met een garantie en gratis reparatieservice. Zo krijg ik nog de zenuwen van die vriendin waarvan de hond recent een sateetje, nog aan het stokje opat. Kosten voor de operatie: €2000. En dan mijn eigen hond die zichzelf twee jaar terug een watervergiftiging zoop: €500 voor een uurtje aan het infuus. Het zijn serieuze bedragen, waar je niet op zit te wachten als je de eindjes maar net aan elkaar geknoopt krijgt.

Beteugel je dierenliefde

Denk vooral niet dat het zo'n vaart niet loopt, want dat doet het dus wel. En geen overheid die een dierenartsrekening compenseert. Stichting Sterk voor Dieren, die dierenbezitters in nood helpt, zit een enorme toename in het aantal hulpvragen. Zo erg zelfs, dat ze een tijdje geen verzoeken meer aannamen. Neem een verantwoord besluit als je je dierenliefde echt niet kunt beteugelen. Koop niet bij broodfokkers, koop niet als je het eigenlijk niet kunt betalen en denk niet: 'Dat zien we dan wel weer.' In geval van 'dat zien we dan wel weer', mag een asiel of een stichting Als Sterk voor Dieren het oplossen. En zo zou het niet mogen gaan.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden