artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Geen plek voor Zelensky's boodschap bij WK-finale – wat een misser’

Ik had al geen hoge pet op van de Fifa, de Fédération Internationale de Football Association, maar na gisteren ben ik hélemaal klaar met die club pedante mannen.

Ze namen natuurlijk al een totaal verkeerde afslag door Qatar het WK 2022 te laten organiseren en vervolgens op geen enkele manier adequaat in te grijpen toen duidelijk werd dat de bouw van de voetbalstadions aan duizenden arbeidsmigranten het leven kostte. The show must go on, moeten ze hebben gedacht (of besloten tijdens een vergadering). Het is vervelend, al die dode mensen, maar niet voetballen; dát is pas echt erg.

En toen kwam het One Love-band-schandaal - want een schande, dat vind ik dat op z’n minst. De Fifa had geen behoefte aan politieke uitingen op het groene gras. Een boodschap voor inclusie en diversiteit vonden ze zó niet kunnen, dat ze beloofden de dragers van de band te bestraffen met een gele kaart. Een enkeling protesteerde, maar het gros deed braaf wat hen werd opgedragen.

En toen was daar gisteren de ‘nee’ van Fifa-baas Infantino tegen de Oekraïense president Zelensky. Zelensky wilde de wereld toespreken en een oproep tot wereldvrede doen, maar ook daarvoor was tijdens dit WK geen ruimte. Infantino weigerde de boodschap uit te zenden.

Laat dat even tot je doordringen, dat één man bepaalt dat er geen ruimte is voor wat misschien wel de belangrijkste mededeling van dit moment is. Terwijl in Oekraïne de oorlog onverminderd doorgaat, had Infantino er geen behoefte aan dat woorden daarover zijn feestje verstoren. Het moet wel gezellig blijven natuurlijk en de band met Rusland hoeft niet per se overal op scherp. De Fifa heeft de Russen ooit weer nodig en dan moet je ze niet te veel tegen de haartjes instrijken.

De finale stond gisteren aan in onze huiskamer, ik ontkwam er niet aan met een voetbalminnende partner. Maar wat mij betreft was er geen seconde gekeken, als signaal, als statement. Wel een heel marginaal gebaar, I know. Het was spannend, dat kreeg ik mee. ‘De mooiste finale ooit, misschien wel’, aldus mijn vriend. Ik geloof dat best, puur gekeken naar het spelletje dan.

Maar verder verdiende niets een prijs daar in Qatar. Het was een walgelijke poppenkast met Infantino als middelpunt. Ik vind hem de grootste verliezer van het toernooi. Voetbal zou moeten verenigen en zo’n WK al helemaal. Maar dat is deze Fifa-baas, die het verschil in ieder opzicht met gemak, én met misschien wel het grootste publiek op aarde had kunnen maken, niet gelukt. Dan ben je wel een waanzinnige loser hoor…

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

RedactieDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden