artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Geen klomp cellen zit op jouw ongenuanceerde, vrouwonvriendelijke mening te wachten’

Ik interviewde voor Flair drie vrouwen die op latere leeftijd, nadat ze al een kind of kinderen hadden gekregen, abortus hadden laten plegen. De zoektocht naar cases was een lastige.

Veel vrouwen mailden me hun verhaal, maar haakten af toen duidelijk werd dat het om een interview mét beeld ging. Dat werd ze net iets te kwetsbaar. ‘Mensen hebben zo snel hun mening klaar’, hoorde of las ik talloze keren. En ik kon daarin helaas niets zeggen om ze gerust te stellen. Mensen zouden er inderdaad van alles van vinden. En dat ‘alles’ voorspelt vaak, verwerkt in een reactie onder een social media-post, niet veel goeds.

Ik vond uiteindelijk drie dappere vrouwen die een meer dan plausibele reden hadden hun zwangerschap af te breken – overigens vind ik iedere reden plausibel, abortus is namelijk iets heel persoonlijks, persoonlijker wordt het bijna niet. Toch worden ze in de reacties door (veelal) andere vrouwen neergesabeld. ‘Ze hadden niet zwanger moeten raken.’ ‘Abortus wordt genormaliseerd.’ ‘Je reduceert een kind tot een wegwerpartikel.’ ‘Denk eens aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen.’ En natuurlijk ook: ‘het is kindermoord’.

Het is een onderwerp waarover de meningen op z’n zachts gezegd verdeeld zijn. Dat mag. Het is echter ook een onderwerp, waarbij de ene groep de andere niet respecteert. En dát is sick. Je hebt niet het recht een vrouw een kindermoordenaar te noemen, omdat ze besluit een zwangerschap af te breken.

Goed, feitelijk gezien heb je dat recht wel, want: vrijheid van meningsuiting. Maar je kunt je afkeer over zo’n precair onderwerp ook gewoon voor je houden. Dergelijke beslissingen worden niet lichtzinnig genomen. Geen vrouw kiest voor een abortus voor de lol. Voor niemand is het een alternatief voor anticonceptie.

En nu we het daar toch over hebben; in veel gevallen van abortus is er wél anticonceptie gebruikt, maar werkte het niet. Oh en anticonceptie is net zo hard de verantwoordelijkheid van de man, of niet? Dat dacht ik ook.

In diezelfde Flair vertelt presentator en documentairemaker Lize Korpershoek over haar abortus. Yvonne Coldeweijer deed dit verhaal ten overstaan van haar 700K volgers af met de denigrerende omschrijving: “Modeverschijnsel”.

Ook Maxime Meiland vindt er iets van: “Truttigheid ten top. Het is geen pop.” Bij truttigheid denk ik persoonlijk aan iets anders dan een ingrijpende beslissing als een abortus laten plegen nemen, maar dit was lekker snel getikt, gok ik. Even je online gal spuwen en weer door – in de hoop dat de ontvanger van je bagger een dikke huid heeft. Het staat Yvonne en Maxime netjes.

Aan hen en alle vrouwen en mannen die de mond vol hebben van recht op leven en bescherming van het ongeboren kind: Het betreft in vrijwel alle gevallen een klompje cellen, meer niet. Waar dat klompje cellen recht op heeft, is een stabiele basis. Een plek waar het welkom is.

Is dat om wat voor reden ook allemaal niet zo, dan heeft dat klompje cellen er de meeste baat bij dat het nooit een kindje wordt. Laat vrouwen die zo’n zwaar besluit durven te nemen toch eens met rust. Geen klomp cellen zit op jouw ongenuanceerde “beschermende” vooroorlogse en vooral vrouwonvriendelijke mening te wachten. Je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.

Thanks Lize. Thanks Sanne. Thanks Anne. En thanks Anouchka voor het delen van jullie verhaal. Dit steunt tal van vrouwen in een soortgelijke situatie.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden