artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Gaan we nou werkelijk ‘Love Actually’ cancelen?’

‘Wokeness’ kent geen grenzen, zo blijkt. De romantische kerstfilm Love Actually kan écht niet meer betoogt niet één columnist, maar ‘Team Elle’ vorige week op Elle.com. De redactie is weliswaar collectief groot fan, maar ziet nu in dat de film eigenlijk niet kan en misschien wel nooit gekund heeft.

Het gaat alle perken van fatsoen te buiten, een invloedrijke man die een relatie krijgt met een tientallenjaren jonge medewerkster én er wordt wat gefatshamed. Een hardwerkende, mantelzorgende vrouw wordt daarnaast als – hou je vast – als eenzaam neergezet (voor veel vrouwen de snoeiharde waarheid overigens). En de romantic gestures van mannen worden ‘creepy’ genoemd. Het zou zomaar eens kunnen verklaren waarom een complete generatie kerels ontspoord is, of niet? Die hebben natuurlijk allemaal als puber verplicht Love Actually moeten kijken.

Met een beetje woke is niets mis, integendeel. Ieder mens zou moeten willen deugen, dat zou de wereld een stuk mooier maken. Maar het kan ook té. Net even dat tandje erbij waardoor woke iets ongelooflijk irritants of eigenlijk lachwekkends krijgt en daarmee de plank volledig misslaat. Ik zou wel eens willen weten hoe een dergelijk artikel tot stand is gekomen. Ik vermoed – maar nu speculeer ik dus – dat het z’n oorsprong vindt bij een nogal jong redactielid, een stagiair misschien nog wel. Iemand van de generatie sneeuwvlokjes die werkelijk overal van in de kramp schiet, die álles grensoverschrijdend of – in dit geval – “ongelooflijk creepy” vindt. Hoe harder mensen als ik (of boomers, zoals ze zo ongeveer iedereen van boven de 40 noemen) er tegenin gaan, hoe meer ze in woke vastbijten. En dat doorschieten is zo jammer, want het haalt de waarde van een vaak zo ontzettend krachtige boodschap nagenoeg volledig onderuit.

Het geeft je te denken over Pretty Woman (rijke zakenman begint relatie met prostitué) of, zoals een collega-freelancer terecht opmerkte, Annie: een rijke, alleenstaande, al wat oudere man die voor zijn eigen gerief even een weesje scoort. Maar het zijn films, mensen. Het is vermaak, het is aangezet, overdreven, hilarisch, doodeng, zenuwslopend en al wat nog meer. Het betreft geen documentaire, geen opvoedkundig educatief naslagwerk, het betreft gewoon een film, meer niet.

Laat het gewoon lekker zijn wat het was en is. ‘Team Elle’ zet Love Actually na “grootse romantische gebaren” op stal, dat is blijkbaar de woke-plek waar je naartoe moet als je straf hebt. Ze doen maar. Ik sluit niet uit dat ik de film voor de zoveelste keer ga kijken en vervolgens van mijn eigen vriend verwacht dat hij zich deze kerst eens stort op wat romantic gestures. Het kan me niet groots genoeg zijn, ik hou ervan.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

RedactieDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden