hester zitvast Beeld Dorian Jurne
hester zitvastBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Hester: ‘Erg he in Qatar? En och, die Jumbo-reclame! Maar straks wél het WK kijken’

Wat vinden we het allemaal erg hè, wat er in Qatar gebeurt? De bouw van de voetbalstadions kostte in tien jaar tijd aan een slordige 6.500 mensen het leven. 6.500!

En dan ben je als vrouw in dat land ook al niet veel meer waard dan een dweil. Je moet er niet aan denken om er te wonen, maar ze hebben wel veel geld. Ja, daardoor hebben ze dat WK gekregen natuurlijk. Nee, het is echt niet te doen allemaal: dat Oranje erheen gaat, is eigenlijk een gotspe. En dan de Jumbo, wat een uitglijder. Beetje lollig doen met een commercial met in oranje-hesjes polonaise lopende bouwvakkers: daar hoort de complete marketingafdeling eeuwige jeuk met te korte armpjes voor te krijgen.

We uitten ons ongenoegen er massaal over op social media en gaan er met collega’s op los bij het koffiezetapparaat. Het kan allemaal écht niet.

Waar we collectief dat hele Qatar en de commercial van Jumbo veroordelen, wordt het tijd ook eens kritisch naar onszelf te kijken als je het mij vraagt. We hebben er de mond behoorlijk van vol, maar hoeveel van ons laten daadwerkelijk de tv uit tijdens het WK? Hoeveel mensen lopen er over een paar weken toch met een slok op dat afschuwelijk pathetische ‘Mijn Oranje Hart’ door Mart Hoogkamer te brullen – uiteraard gehuld in die op twee manieren te gebruiken oranje Jumbo-tas? Ik weet het antwoord wel: het halve land, minstens.

Het interesseert de meeste mensen namelijk alleen voor de bühne wat er zich heeft afgespeeld om dit toernooi te realiseren. Betrokkenheid reikt tot zover het jezelf een goed imago aanmeet, daarna snel weer over tot de orde van ‘het moet wel leuk blijven allemaal’. Dus ga je niet principieel in een hoekje van de kamer zitten protesteren. Nee, je klimt geheel volgens traditie gillend de kroonluchters in zodra Oranje het met bloed besmeurde veld betreedt. De nabestaanden van de slachtoffers moeten maar even wegkijken, in elk geval niet ons feestje verpesten.

In niets valt goed te praten dat Qatar ook maar enige credits krijgt, niet van onze Koning, niet van ook maar iemand van ons kabinet, niet van omgekochte fans, niet van merken, maar ook niet van ons, van potentiële toeschouwers. Er zijn 6.500 mensen overleden. Vaders, broers, partners, zoons. Ze zijn er niet meer, omdat een van de rijkste landen ter wereld het niet voor elkaar kreeg ze te beschermen tijdens de bouw van stadions voor een potje voetbal. Voor niets meer dan een spelletje. Het interesseert ze gewoon niet. Leg mij dan uit waarom hun feestje jou wel aan de buis moet kluisteren. Waarom wat de Jumbo deed “echt niet kan”, maar het wel oké is dat jij met je borrelnoten, je biertje en je van zolder gehaalde oranje Wuppies, vuvuzela’s, beesies, juichpakken- en capes dit zo intens besmette toernooi wil zien. Het is hypocriet, to the max. Dat is het.”

Over Hester

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie online. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden