artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Eigen risico als straf voor een slechte gezondheid: why?’

In Nederland word je beloond als je gezond blijft. Of beter: gestraft als je het niet bent. Allereerst natuurlijk door je kwaal/aandoening. Maar hey; had je maar niet moeten roken, meer moeten sporten, niet zoveel moeten vreten, jezelf niet vol moeten gieten met drank of wat meer je ontspanning moeten pakken in plaats van dat eeuwige stressen.

Is je kwaal genetisch? Ja, dat is dan echt pech. Maar ook daar krijg je straf voor: ieder jaar opnieuw een boete van (minstens) €385 van je zorgverzekeraar.

Het kabinet komt met een verandering. Voor de eerste medisch-specialistische kosten in het jaar ben je voortaan nog maar €150 maximaal kwijt. Wil je nog een keer naar een specialist, dan moet je daar maar eens goed over nadenken, want wil je daar écht nog eens €150 aan uitgeven?

Weet je het zeker? Je wil wel, maar je hebt het niet, dus ga je niet? Top. Dan draag je bij aan de 200 miljoen euro aan besparingen die er naar schatting mee gemaakt worden. Dat je kwaal dan onnodig lang ongezien blijft is niet handig inderdaad. Maar je moet ergens aan dood gaan, niet?

De besparing is er dus vooral voor kritische mensen die wel een gokje durven te wagen. En voor de semi-gezonde mensen die het met een afspraak per jaar afkunnen. Een miljoen mensen houden daardoor zo’n €100 per jaar extra in hun zak. Chronisch zieken of mensen die het niet redden met één specialistische afspraak in het jaar, mogen gewoon onder de streep €385 aftikken. En dat zal voor al die mensen die al niet fit zijn, mogelijk niet of minder kunnen werken als een klap in het gezicht komen.

Wanneer gaat dat belachelijke eigen risico de deur nou eens uit? Mijn zoon is 21 en heeft al zijn hele leven astma en vrij veel gedoe met zijn oren. Daar kan hij helemaal niéts aan doen, ook al zou hij vijf leefstijlcoaches in de arm nemen en alleen nog maar bleekselderij eten. Ieder jaar krijgt hij een rekening van een kleine vierhonderd euro gepresenteerd – een fors bedrag en al helemaal op die leeftijd.

Mijn vader (72, darm-, long- en prostaatkanker) leeft van een minimaal inkomen. Hij haalt er inmiddels gelaten zijn schouders over op, maar het is toch van de zotten dat zo’n man bovenop al die medische ellende ook nog eens een financiële zorg op zijn bordje krijgt?

Ik snap heel goed dat de druk op de zorg omlaag moet en dat onnodige behandelingen beperkt moeten worden. Maar doe dat nou niet met een maatregel die vooral mensen met een kleine beurs aanmoedigt zorg te mijden. Niemand gaat voor zijn lol naar het ziekenhuis en niemands gezondheid is het waard om mee te gokken. Ik voorspel een nieuwe kloof die we écht niet moeten willen. Zorg moet voor iedere Nederlander betaalbaar zijn.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

RedactieDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden