Hester: ‘Een minister die niet weet wat femicide is – hoe dan?’
Je kunt niet alles weten. Je kan onmogelijk van alles tot in detail op de hoogte zijn. Maar dat je ons land leidt, minister bent en even niet helder op het netvlies hebt staan wat femicide is, is wel een beetje gênant natuurlijk. Enkele dagen geleden werd Ernst Kuipers (VWS) geïnterviewd over het onderwerp, maar hij trok even blanco toen de term viel. ‘Help me heel even…’, vroeg hij de verslaggever.
Dat is natuurlijk altijd nog beter dan doen dat je weet waar het over gaat en maar een beetje in de wilde weg woorden aan elkaar rijgen, maar zolang niet iedereen in Nederland doordrongen is van het schokkende feit dat er in ons land iedere acht dagen een vrouw vermoord wordt, gaan we nooit ergens komen natuurlijk.
Femicide is vrouwenmoord, het doden van een vrouw of een meisje omdat ze vrouw zijn. Een hatecrime, in de meeste gevallen is de dader een partner of ex-partner. Waar vrouwen het doorgaans niet in hun hoofd halen bij een verbroken relatie tot moorden over te gaan, hebben mannen daar aanzienlijk minder moeite mee. Zo overlijden er in Nederland 40 vrouwen per jaar.
In veel gevallen hebben de slachtoffers al talloze keren aan de bel getrokken bij hulpverlening of politie. Zo’n man transformeert niet van de ene op de andere seconde vanuit een perfecte partner of vader in een moordenaar, daar is vaak een lange periode van bedreiging en stalking aan vooraf gegaan. Signalen die soms wel serieus worden genomen, vaak niet. De ene keer krijgt zo’n man een waarschuwing, de andere keer een contactverbod, maar gedreven door jaloezie, haat en rancune haalt hij uiteindelijk toch zijn gram. Als ze niet van hem kan zijn, als hij niet van haar mag genieten, dan mag niemand dat. Dan maar dood.
Ik wil daarin toch eens de link gaan leggen met #metoo en het vele (seksueel) grensoverschrijdende gedrag waar we de laatste jaren mee geconfronteerd worden. (Niet dat dit er de laatste jaren pas is, het komt de laatste jaren pas goed naar buiten.) Ook dat zijn misdaden tegen vrouwen en ook dat heeft alles te maken met niet begrijpen dat een vrouw niet van je is, dat je er niet mee kunt doen wat je wil.
Het getuigt alledrie van bijzonder weinig respect, of niet? Het is roekeloos, dominant, agressief en het is ongekend sociaal verknipt en het gebeurt op grote schaal. Ik zeg niet dat die ongewenste tongzoen in een kroeg gelijk staat aan moord op een ex-vriendin, maar zolang we dat eerste niet volledig uitroeien, zal dat laatste in de huidige mate blijven bestaan.
Alle mannen moeten zich gaan realiseren dat wij niet langer hun eigendom zijn of toegeëigend kunnen worden. Dat heeft eeuwenlang in de systemen gezeten en lijkt ergens wel versmolten met het DNA – hoe kan het anders dat we nu nog volop pooiers en loverboys hebben rondlopen? Echt, we kunnen hier niet genoeg over praten, dit onderwerp hoort bovenaan de agenda. Zolang er nog mannen zijn die geen idee hebben wat femicide inhoudt, valt er nog volop te onderwijzen.
De cijfers zijn niet mals: wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld, zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization. Wie denkt dat dit een ver-van-mijn-bedshow is: in Nederland sterft elke acht dagen een vrouw door geweld. Daarom vraagt Flair aandacht voor dit belangrijke onderwerp #stopfemicide.
Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.