artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘De winnaar is Lil Kleine; tóch niet zo'n lul als we dachten’

Ik lees regelmatig onder de real live-verhalen die mijn collega’s en ik optikken teksten als: ‘Jaja, allemaal verzonnen – dit geloof je toch zeker zelf niet?’. We willen er namelijk niet aan, dat het een optie is dat je man een kind verwekt bij de buurvrouw, dat jarenlang geheim weet te houden en dat jouw kinderen dus al die tijd op het pleintje voor jullie huis met hun halfbroertje hebben gespeeld, om maar eens iets geks te noemen.

Toch gebeurt het. You name it en wij hebben het al eens in een interview te horen gekregen. De werkelijkheid overtreft zonder twijfel iedere op hol geslagen fantasie, zo getuige ook weer de complottwist in de Jaimie Vaes/Lil Kleine-saga.

Het met “lieve schat” doorspekte telefoongesprek tussen de mishandelde ex en juice koningin Yvonne Coldeweijer (die het deze week behoorlijk druk heeft met alle BN’er-gekkigheden) laat geen twijfel: De beelden van de mishandeling voor het eigen huis zijn gelekt door Jaimie zelf. Dat mocht nooit naar buiten komen, benadrukte ze in haar gesprek met Yvonne. En nu slingert ze het feit dus zelf op straat, allemaal extra juice en Yvonnes volgers smullen ervan.

Het mag duidelijk zijn dat Jaimie een kat-in-het-nauw was. Een wanhopige vrouw, gedreven door wraak en geef haar eens ongelijk. Als een vent je zo behandeld, dan mag ie bloeden – sterker nog, dan móet ie bloeden. Het werkte. Jorik werd gecanceld en mocht zich voor zijn daden verantwoorden.

Toch vind ik de manier waarop ze haar hele verhaal via een juice channel speelde niet de allerbeste. Waar Lil Kleine haar hoofd eerst tussen de deur zou hebben geslagen, ontkracht ze dat gegeven namelijk nu. En hoewel dat de agressiviteit in mijn ogen absoluut niet minder erg maakt, is de aanklacht inmiddels wel gewijzigd door haar herziene verklaring.

Het OM verdenkt de rapper niet langer van zware mishandeling, maar van mishandeling en wat veroorzaakt dat bij de (veelal jonge) fans van Lil Kleine? Inderdaad, een gevoel van: ‘Zie je wel, viel allemaal wel mee, zij loog gewoon’.

Maar het viel niet mee. Of het hoofd van Jaimie nou wel of niet tussen de deur van die auto heeft gezeten; niemand hoort je op zo’n manier uit een auto te sleuren en later op straat te gooien. Het is een slechte zaak dat door deze laatste ontwikkelingen de mishandeling in ander daglicht is komen te staan, niet alleen voor Jaimie zelf, maar voor alle vrouwen die aangifte doen van mishandeling, want: ‘Spreken ze wel de volledige waarheid?’

Die twijfel is nu onnodige gezaaid en dit verhaal kent ineens een onverwachte winnaar; Lil Kleine. Die onder de streep toch niet zo’n lul blijkt te zijn als we allemaal dachten. Laten we de feiten wel helder houden. Wat daar gebeurde kan ab-so-luut niet. Ik zie nog steeds een doodeng ventje dat geen enkel respect voor vrouwen heeft en zijn handjes naar hen toe niet thuis kan houden. Zo iemand verdient geen podium, maar een fikse straf.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

RedactieDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden