artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘De wereld van de plastische chirurgie is behoorlijk gestoord’

De wereld van de plastische chirurgie is – als je het mij vraagt – een behoorlijk gestoorde. Daar waar opereren tot doel dient iemands uiterlijk weer terug te krijgen na bijvoorbeeld een hondenbeet of derdegraadsverbranding, begrijp ik het volledig.

Maar als je kapitalen uitgeeft om in een gezond lichaam te laten snijden omdat je een bollere kont of (nóg) grotere borsten wil, haak ik af. Daar vind ik de medische wetenschap niet voor bedoeld.Het slaat ook vrijwel altijd door, je zult mensen met een plastische chirurgie-verslaving de kost moeten geven.

Het blijft nooit bij één spuitje botox, er komen al snel ook fillers in de rimpels en nog meer rotzooi in de lippen. Nou en dan ook die jukbeenderen maar even wat geprononceerd en dat voorhoofd met een dubbele knoop achter de oren vastgestrikt. Het wordt er zelden mooier en vooral heel veel kolderieker op.

Het wereldje is ook hier en daar wat schimmig, om het voorzichtig uit te drukken. Je via een tussenpersoon helemaal laten verbouwen in Turkije bijvoorbeeld, omdat het daar duizend euro goedkoper is - Nederlandse artsen fiksen de complicaties na afloop wel.

Of nu dan weer de ophef over medisch consulent Diana Gabriels. Vijf jaar geleden liet realityster Melisa Schaufeli in de kliniek van Gabriels twee bilimplantaten plaatsen, waarna er fikse lichamelijke klachten ontstonden. Een van de implantaten bleek gescheurd. Melisa liet de implantaten recent verwijderen, de klachten namen af en Gabriels vond het wel ethisch om hierover met naam en toenaam op social media mee naar buiten te treden. Ze had het nog nóóit meegemaakt, namelijk.

Wat een plaat heb je dan voor je kop. Het staat als een paal boven water dat siliconenimplantaten bij onnoemelijk veel vrouwen voor ongelooflijk veel gezondheidsproblemen zorgen; waarom zou je hierover én iemands privacy schenden én dan ook nog eens doen alsof het eigenlijk te bizar voor woorden is dat het is misgegaan? Melisa heeft inmiddels een oproep gedaan aan andere patiënten van Gabriels zich te melden en de reacties blijven binnenstromen; een uitzondering blijkt ze dus zeker niet te zijn. Ik schrik daarvan.

Van het gemak waarmee Diana Gabriels dus haar gang heeft kunnen gaan en van het grote aantal vrouwen dat kampt met de gevolgen van ontevredenheid over het eigen lichaam. Wat doe je jezelf aan door zulke risico's te nemen? “Leef zoals je geboren bent. Niemand is en zal perfect zijn,” schrijft ene Dick onder de Instagrampost van Melisa. Het is simpel en recht voor z'n raap, maar het is wel waar de oplossing voor al dit soort ellende in schuilt.

Mensen als Diana Gabriels worden gefaciliteerd, ze worden in stand gehouden, zolang er vraag naar al die verbouwingen is. Wanneer keert dit tij en gaan we weer oprecht van ons eigen lijf houden?

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (22, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden