artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘De kroning van Charles was een compleet gestoorde poppenkast’

Er woedt hier al een week een nare griep door het huis, afgelopen zaterdag lag de helft wat apathisch op de bank de tijd voorbij te kijken. Op zulke dagen zou er als je het mij vraagt standaard een kroning op televisie moeten zijn.

Zo’n compleet gestoorde poppenkast, waardoor je je afvraagt of je niet misschien aan het ijlen bent of je verstand begint te verliezen. Lekker nog meer dweilen in je eigen ellende, het werkt onder de streep helend – daarvan ben ik overtuigd.

Ik probeerde vat te krijgen op de rituelen die ik zag, maar het lukte me niet. Waar ging dit over? Hoe kan dit nog, anno 2023? Keken we werkelijk met de halve wereld toe hoe er een man achter geborduurde kamerschermen gezalfd werd met vegan olie, want olie van een potvis had deze royal liever niet? Wisten we zeker dat hij voor onze ogen diverse keren werd omgekleed of hallucineerden we inmiddels?

Ik zag Kate en William volledig opgeprikt zitten en een paar rijen verderop de verloren zoon Harry, zonder zijn gezin. Mot in the family, daar zijn inmiddels diverse interviews en zelfs complete boeken over verschenen. En dan Camilla, die toch never nooit gaat tippen aan Diana, maar het na al die jaren wel voor elkaar heeft gekregen met die loodzware kroon op haar kapsel. Ze oogde best gelukkig, maar zal het ook echt?

Het hele land heeft een mening over je, je wordt omarmd of uitgekotst of desnoods allebei, maar iets van je vinden zullen de Britten ongetwijfeld. Ik had ‘m daar op die kroning zo dwars gegooid. Ik had die hele freakshow op misschien wel honderd verschillende momenten een beetje joie de vivre willen geven, want oh dear, wat was het allemaal stijfjes.

Er was nul ruimte voor spontaniteit, in niets had ik het idee dat er ergens even op z’n Brits lekker gelachen werd. De gemiddelde uitvaart kent meer humor. Maar ik zal er wel weer niks van begrijpen.

Traditie mensen, dat was het en eeuwenoud nog wel ook. Uren duurde het krankzinnige theater en daarna met z’n allen in een processie naar het paleis, door de stromende regen uiteraard, het betreft wel Engeland. De balkonscene was al eveneens zo’n kolderiek schouwspel; Harry mocht er niet bij zijn, alleen the working royals waren uitgenodigd. En de kindertjes, uiteraard. Wie behoedt die kleintjes voor alle gekkigheid die ze te wachten staat.

We zaten de rit uit en voelden ons na afloop een heel stuk beter, daar op de bank waar we lagen. Wat is nou een griepje als je ook kroonprins had kunnen zijn? Wat is nou een beetje overgeven als je vader ook de nieuwe koning was?

Op social media kwam ik een filmpje tegen van twee paarden die elkaar, onder twee kolderiek aangeklede ruiters, te lijf gingen. Beetje bijten, beetje trappen. Zij leken het als enige een beetje naar hun zin te hebben - wat mij betreft de winnaars van de dag.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (22, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden