Hester: ‘Bijna dood door een detoxkuur; wanneer gaan we weer normaal doen?’
Yogadocente Denise Ermes vecht in Mexico voor haar leven. Ze heeft aan een detoxkuur met lauwwarm zout water een gescheurde slokdarm en geperforeerde longen opgelopen en het is wachten op repatriëring naar Nederland.
Wetenschappelijk onderbouwd zijn dergelijke detoxkuren niet, maar dat is tegenwoordig allang geen voorwaarde meer voor een beetje rommelen aan je lijf. Het internet staat vol pseudo-wetenschappelijke gezondheidsclaims die vooral in de spirituele wereld goed landen.
Er wordt belachelijk gecasht in de wereld van supplementen, cacaoceremonies, ayahuascareizen, detoxkuren, ijsbaden, healings en andere waanzin waar je je beter door zou moeten voelen. En mind you; dit zijn dus al de mensen die 24/7 met zichzelf en het eigen lichaam bezig zijn hè? Mensen die dagen doorbrengen op de yogamat of in de meditatiestand, maar er dus geen genoeg van krijgen, van die hang naar nog beter, nog lekkerder in je vel en hoofd.
Het is inmiddels geen geheim meer dat ik een grote weerstand heb tegen de spirituele hype waar we momenteel in zitten. Met droge ogen beweren in theorie volstrekt intelligente mensen op social media de grootste onzin en ze verspreiden ongestraft hun desinformatie. Sterker nog, hun praatje poep trekt duizenden volgers en is in veel gevallen een zeer goed werkend verdienmodel. En Instagram en TikTok als vliegwiel voor alle leugens. Why?
Waar Jomanda vroeger hooguit een vervallen veilinghal vol kreeg (ook al bizar), bereikt de hedendaagse charlatan veel meer mensen. De massahysterie van over de grond krioelende bezoekers heeft zich verplaatst naar het wereldwijdeweb. Nagaan of dat waar je je voor intekent wel evidence based is, doet niemand meer. We laten ons adviseren door BN’ers, wereldsterren, influencers of gewoon een willekeurige kwakzalver met een gelikt praatje.
En nu ligt Denise in een ziekenhuis. Ze was slechts gedeeltelijk verzekerd, dus een crowdfunding moet het mogelijk maken dat de kosten van de detox-went-wrong gedekt worden. Natuurlijk gun ik deze yogadocente dit drama niet. Dit gun je niemand.
Wat ik hoop, is dat we door dit verhaal weer eens even een beetje normaal gaan doen met z’n allen. Om gezond te zijn of blijven hoef je je niet van binnen door te laten spoelen met zout water - of wat dan ook. Zo heeft de natuur het namelijk niet bedacht.
Als jij goed en gevarieerd eet, heb je niet iedere dag een hand vol takkedure supplementen nodig. Als jij niet de hele dag nagenoeg levenloos op de bank ligt te Netflixen, maar een beetje beweegt en buiten komt, hoef je niet in een ijsbad te gaan liggen om je krachten naar een hoger niveau te tillen.
DOE NORMAAL – dat is zo ongeveer mijn lijfspreuk geworden en ik sluit ook niet uit dat ik het niet ooit nog eens als boodschap aan de wereld op mijn voorhoofd laat tatoeëren. Doe normaal, denk na, gebruik je gezonde verstand, laat je niet meeslepen door de waan van de dag en blijf – als het om je lijf gaat - weg bij dat waar de wetenschap nog geen strik omheen heeft gebonden.
Ik zal wel weer een roepende in de woestijn zijn. Het verhaal van Denise wordt vast afgedaan als een bizar incident, dat we niet als maatstaf moeten nemen. Ik zag dat haar vrienden al een healing gathering georganiseerd hebben – want dát helpt. Ik schud mijn hoofd en zucht vermoeid. Het is wachten tot de volgende goedgelovige die zich de ellende in stort. To be continued.
Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 9 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.