artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

Hester: ‘Bij iedere BN'er denk je nu: zou hij die hamster…?’

Ik hou er altijd enorm van als het loeizware wereldnieuws wordt onderbroken door een futiliteit. Door iets wat volstrekt onbelangrijk, maar meer dan interessant is.

Ooit begon ik mijn carrière bij een lokale krant, waar onzinnige berichten aan de orde van de dag waren. Zo haalde hier twee weken terug het bericht ‘voetbal gevonden in het park’ de voorpagina van onze dorpspost – destijds schreef ik over niets anders. De krant ging niet naar de drukker zonder de uitslagen van de Petanquevereniging. Heerlijk.

In het huidige leven, met een onophoudelijke toestroom aan berichten over bombardementen, inflatie en moord, hebben we ook zo nu en dan wat luchtigheid nodig – anders trekken we het gewoonweg niet. Een berichtje dat doet glimlachen, doet gniffelen, doet verbazen. En voor de levering daarvan, kunnen we tegenwoordig blind vertrouwen op de levering van niemand minder dan Yvonne Coldeweijer. Waar we deze week het dood en verderf mee opleuken? Met een hamster. In de kont van een BN’er.

En zo begon 2023 met wat mogelijk nu al het grootste raadsel van het jaar is. Wie heeft er een hamster in zijn kont gestopt? Het diertje zou tijdens de op z’n zachts gezegd dubieuze handeling zijn overleden en heeft het darmkanaal uiteindelijk operatief verlaten – ergens moet dus een arts en op z’n minst een ok-assistent van de hoed en de rand weten.

Oud-politicus Boris van der Ham heeft inmiddels op Twitter laten weten dat hij het niet was. ‘Nooit een hamster gehad, als kind wel cavia’s’, schrijft hij, gevolgd door: ‘Waren vrouwtjescavia’s, dus sowieso geen aantrekkingskracht.’ Die kunnen we dus van de lijst halen. Een hele opluchting.

En hoewel we over het algemeen zelden hoeven te twijfelen aan de mate van waarheid van de berichten van de juicekoningin, worden er over dit verhaal wel wat terechte kritische vragen gesteld. Want deed eenzelfde gerucht zich niet ook al de ronde over Richard Gere? Naar aanleiding van de tv-serie Urban Legends dook de VARAgids in 2009 al in de materie. Zij stuitten op een onderzoek van de National Enquirer, waarin vooralsnog geen enkel bewijs is gevonden voor de aanwezigheid van een knaagdier in het achtereind van de Amerikaanse acteur. Alles wankelt dus.

We hebben of te maken met een Hollandse copy cat of het betreft hier een verhaal dat enkel en alleen berust op een leugen. Maar het maakt niet uit. Het was precies wat we nodig hadden tussen al het andere gitzwarte nieuws. Het zet je aan het denken. Hoe krijg je zo’n hamster er überhaupt in? Was het een Russische hamster? Of een wat grotere goudhamster? En bij iedere BN’er die ik nu zie, denk ik: ‘Zou hij…?’ Dat is toch prachtig entertainment, of niet? Dus Yvonne: bedankt!”

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden