artikelbeeld Column Hester Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column HesterBeeld Dorian Jurne

PREMIUMColumn

Hester: ‘Allemaal een noodpakket. Ik word er een beetje lacherig van’

‘Noodpakket’ is sinds gisteren trending op Twitter. Meteen stress natuurlijk, want wat is er nou weer aan de hand waarvoor het woord “nood” van stal moet worden getrokken?

Dit keer betreft het geen virus en geen energiecrisis, maar de mogelijkheid van iets rampzaligs als een cyberaanval. Hoe overleven wij het 48 uur zonder internet? “Nederland is extra kwetsbaar’’, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. “Dat komt omdat de digitale technologie in ons land vergevorderd is en er ‘heel veel afhankelijkheden zijn gecreëerd’. We hebben alles aan elkaar geknoopt. Een analoge terugvaloptie is er meestal niet.”

We moeten dus als de wiedeweerga allemaal een radio in huis halen om het noodnieuws te kunnen horen – telefoons werken namelijk niet meer. Waxinelichtjes, ingeblikte linzen een zakmes, is eveneens het advies – alsof we dat niet allemaal volop hebben liggen. Ik word er een beetje lacherig van. Ik vertelde zojuist mijn 18-jarige dochter over de mogelijke gevolgen van een cyberaanval. “Dan ga ik nu Lisa (haar beste vriendin) appen om een plan te maken. Want als dat gebeurt, loop ik naar haar toe, maar mag zij geen andere route nemen.”

Mijn zoon keek het jarenlang; Doomsday Preppers op zo’n Amerikaanse zender. Hij had er de grootste lol om, om die altijd heel rare mensen die hun hele kelder volgooiden met voor tien jaar eten en drinken, munitie, radio’s en weet ik wat nog meer. Wij kwamen altijd tot de conclusie dat we toch maar liever aan een catastrofaal einde kwamen dan dat we jarenlang in de schuilkelders blikjes bonen zaten leeg te scheppen. Het lijkt me ook afschuwelijk om zo in angst te moeten leven. En dan iedere keer weer een nieuw ‘Einde Der Tijden’ op de kalender… Ik heb het nog nooit zien gebeuren en ik zit, al zeg ik het zelf, redelijk op het nieuws.

Als er nu een cyberaanval komt, kan ik met wat ik in de voorraadkast heb liggen mijn gezin nog minstens een paar weken van voedsel voorzien. Ik kan prima zonder een paar dagen pinnen bij de supermarkt. Wel denk ik dat het een afschuwelijk drama wordt, want met twee pubers en een kind van 8 heeft het leven nou eenmaal weinig waarde zonder internet. Ik moet er niet aan denken dat ze gedurende lange tijd geen gebruik kunnen maken van iets essentieels als Thuisbezorgd of TikTok. Hoe doden zij de tijd? Praten? Met ons? En dan kun je wel een zak waxinelichtjes hebben liggen; daar ga je het op de langere termijn ook niet mee redden natuurlijk. Wat dat betreft voelt een zakmes nog als het allerbeste advies.

Voor een paar tientjes kun je je al voorbereiden, aldus de overheid. Maar als je leeg wil lopen op je eigen angst, kun je je ook wenden tot speciale Prepperzaken, waar je voor duizenden euro’s failliet kunt gaan. Wat dacht je van een all-wheater schrijfoplossing? Een eco-flow powerstation met extra batterij (kleine 4K). Tenten, slaapzakken, complete EHBO-pakketten? Ik word er al moedeloos van als ik eraan denk. Nee als die cyberaanval of natuurramp er daadwerkelijk komt, dan ga ik 48 uur bijslapen en dan zie ik het wel weer. Ik weiger mee te doen aan deze hysterische trend. En eens; misschien heb ik daar als jullie aan de linzen in de schuilkelders zitten te luisteren naar het laatste nieuws ongelooflijk veel spijt van.

Hester Zitvast (45) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 18, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden