Hester: 'Aanhoudende ellende op Schiphol; de lockdowns waren zo gek nog niet' Beeld
Hester: 'Aanhoudende ellende op Schiphol; de lockdowns waren zo gek nog niet'

Hester: 'Aanhoudende ellende op Schiphol; de lockdowns waren zo gek nog niet'

Ik ben blij dat we deze zomer niet het idee hebben opgevat 'nu het na corona eindelijk weer kan' met het vliegtuig op vakantie te gaan. Je zal het wel bedacht en daadwerkelijk geboekt hebben en nu nog een paar weken met het zweet in je handen moeten afwachten of het allemaal gaat lukken. Het is net dat beetje pre-vakantiestress dat je er niet bij wil hebben – ik niet tenminste.

Ellenlange rijen op Schiphol

Ook deze week zagen we weer beelden van ellenlange rijen buiten de vertrekhal van Schiphol. Dat is al vreselijk als je daar in je eentje of met je partner in staat – wachten is immers niemands hobby, maar het is helemaal afschuwelijk als je er met kinderen uren en uren moet staan, niet zeker wetend of je op tijd bij de gate arriveert. Of met een baby; kun je je er iets bij voorstellen?

En hoe kan het hè? Je zou toch denken dat het geen hogere wiskunde betreft dat de mens massaal op vakantie wil na twee jaar zon vangen in de eigen achtertuin. De toestroom lijkt als een complete verrassing te komen.

We moeten af van het geflipte concept zomervakantie

Personeelstekort zou de grootste oorzaak zijn. Ondertussen zitten er 323.000 werklozen thuis. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar moet werken gewoon niet veel en veel aantrekkelijker gemaakt worden? En zijn de huidige parttimemedewerkers op Schiphol bijvoorbeeld niet te verleiden met een hoger salaris als ze fulltime aan de slag gaan?

Daarbij roep ik al jaren dat we ook eens af moeten van het geflipte concept zomervakantie. Niet dat we die zes weken vrij voor schoolkinderen helemaal moeten schrappen, maar maak er bijvoorbeeld vier weken van en geef ouders de ruimte die twee weken op een ander moment in het jaar op te nemen. Zo spreid je de drukte een beetje en – win, win – zo ben je ook niet verplicht om in die zes naaiend dure weken te vertrekken.

Transavia heeft inmiddels 240 vluchten van de planning gehaald, terwijl je op de Schiphol piekdagen nog steeds vluchten vanaf Amsterdam kunt boeken. Probeer dat de reiziger die nu zijn vakantie in het water ziet vallen maar eens uit te leggen.

Lees ook Hester: ‘Je moet kiezen hè; of voor of tegen het boerenprotest zijn’

Wat dat betreft waren de lockdowns zo gek nog niet

Wij gaan naar België. Onze 8-jarige dochter was daar nog nooit geweest en heeft daar om mij totaal onduidelijke redenen een heel idyllisch beeld bij, we hebben haar wens ingewilligd. De Ardennen worden het, iets meer dan drie uur rijden. We vertrekken op zondag om op die manier niet alsnog ten prooi te vallen aan een ander zomers schrikbeeld: Zwarte Zaterdag, want laten we ook die horror niet vergeten.

Je vraagt je af of het allemaal ooit nog goed gaat komen, met de aanhoudende problemen overal. Zo met de vergrijzing op de loer gaat het er natuurlijk met de personeelsvoorraad ook niet heel veel beter uitzien. Je zou uit pure wanhoop toch maar weer het badje voor in je tuin opblazen. Wat dat betreft waren de lockdowns zo gek nog niet.

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden