Hester: '4,5 miljoen parttimers in Nederland: ga toch meer werken!' Beeld
Hester: '4,5 miljoen parttimers in Nederland: ga toch meer werken!'

Hester: '4,5 miljoen parttimers in Nederland: ga toch meer werken!'

Kon je snel terecht bij je huisarts? Was het een complete gekte op Schiphol? Werd de klas van je kind al eens naar huis gestuurd omdat de juf niet lekker was? Heb je een klus thuis waarvoor je met geen mogelijkheid een handige Harry hebt weten te scoren?

Leur je wanhopig met je kind langs talloze kinderdagverblijven? Moest je lang wachten op je maaltijd in het restaurant waar je dit weekend at? Stoort het je ook zo dat in kledingwinkels pashokjes dichtzijn en de rijen oneindig lijken? Krijg je ook mee dat even aangifte bij de politie doen eigenlijk het grootste tijdverdrijf is, dat er tóch niets mee gedaan kan worden?

Dat is allemaal het gevolg van de enorme personeelstekorten in allerlei sectoren. Het is doffe ellende en we klagen er allemaal over. Dat wij, de klagende menigte, de oplossing zelf in handen hebben, lijken we ons niet te realiseren. We moeten meer werken, zo simpel is het.

Het is een absurde luxe die je jezelf permitteert

Bijna de helft van alle werkenden werkt parttime. Een derde daarvan werkt niet eens meer dan 20 uur in de week. Ik weet zeker dat er onder mijn tekst een hele rits aan dramatische verhalen komt met oorzaken voor dat minimale werken. Mantelzorgen voor ouders. Een hulpbehoevend kind. Een lijf dat tegenstribbelt.

Er is altijd wel iets, maar geloof mij: dat geldt niet voor 4,5 miljoen mensen in Nederland, dus bespaar me je persoonlijke drama – daar gaat het hier namelijk niet om. Vooral jongeren (15-25 jaar) werken parttime – gemiddeld 20 uur per week. Waarom zou je dat doen als je net van school komt? Voor wie mantelzorg je dan? Voor welke kinderen moet je dan thuisblijven? Wat is het probleem met je lijf?

Lees ook Hester: ‘Waarom de vrouw die de dolfijn beklom nou weer bedreigen?’

Het is gewoon een absurde luxe die je jezelf permitteert, waar de gehele maatschappij inmiddels onder te lijden heeft. Kijken naar het grotere geheel is er niet bij. We hebben een tunnelvisie op het eigen leven. Mensen willen me-time, zichzelf ontwikkelen, reizen, tijd overhouden voor Netflix, werken om te leven (en niet omgekeerd) – en ondertussen maar klagen dat het leven zo duur aan het worden is.

Ga werken, niet Netflix bingen

Ga gewoon meer werken. Als die 4,5 miljoen mensen die nu parttime werken er wat uren per week bij pakken (en dan doel ik vooral op de jongeren, jullie zijn de toekomst nota bene!), dan lossen we aan alle kanten problemen (deels) op. Jullie zijn nodig in de zorg, in het onderwijs, op Schiphol, in de kinderdagverblijven, in de bouw: waar niet!

We zijn een samenleving, we hebben elkaar nodig. Je kunt wel weer een Netflix-serie bingen, je kunt in diezelfde tijd ook een dag werken, je inkomen verhogen en een ander uit te brand helpen met je diensten. Maar leg de Nederlander vooral niets op. Iedereen bepaalt toch zeker zelf wel hoe ie z'n dagen inkleurt? Zeker, dat moet iedereen ook zelf weten.

Is het dan ook een idee mensen die wél fulltime deelnemen aan het arbeidsproces voorrang te geven in de zorg, in het onderwijs, in de kinderopvang? En dan ook maar meteen in de rij op Schiphol ten opzichte van de mensen die zonder zwaarwegende reden een werkweek van 24 uur de max vinden? Natuurlijk kan dat niet. Maar zo parttimend door blijven gaan lijkt ook niet echt een optie…

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van vier kinderen (21, 17, 8 en een baby). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Hester Zitvast

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden