artikelbeeld Column Gwen Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column GwenBeeld Dorian Jurne

Gwen: ‘In alles leken we niet te kloppen, maar het paste’

Hij denkt na over wat hij zegt, ik gooi het er allemaal uit. Hij gaat doordeweeks graag vroeg naar bed, ik blijf het liefst de hele nacht wakker. Ik ben een druktemaker, hij bewaakt de rust. Ik sla mijn ontbijt het liefst over, hij gaat zonder de deur niet uit. Hij wil backpacken door Zuid-Amerika, ik wil het liefst luxe. Hij is een kattenmens, ik een hondenmens. Voor hem kan het niet spicy genoeg zijn en ik vind kroepoek al pittig. En toch zijn we al bijna acht jaar samen. Hoe dan?

Sinds een tijdje kijk ik naar Married at first sight op RTL 4. Als spuit elf natuurlijk, want heel Nederland heeft de afgelopen jaren aan de buis gekluisterd gezeten om te kijken welke stellen elkaar de tent uit vechten op hun huwelijksreis. Ongelofelijk wat er kan gebeuren als je twee wildvreemden aan elkaar koppelt naar aanleiding van een onderzoek. Wat je er ook van vindt, het is goede televisie.

Houd jij van het strand? O ja, ik houd ook van het strand. Ben jij gek op tapas? Ja, ik ben ook gek op tapas. Lees jij iedere ochtend de krant?! Nou, ik lees ook iedere ochtend de krant. Jij sport ook iedere ochtend? Nouuuuuuw, ik ook! Wat me opvalt is dat de vers getrouwde koppels in hun eerste dagen samen vooral op zoek gaan naar overeenkomsten in elkaar. Alsof dat de lijm is die ze nodig hebben om van hun televisiehuwelijk een succes te maken. Superleuk al die gelijkenissen, maar voor mij zat echte liefde toch heel anders in elkaar.

Heel lang ging ik ook op zoek naar die gast die net zo was als ik. Hoe meer overeenkomsten hoe beter. En zo af en toe kwam er dan weer een stuiterbal mijn leven binnen die vanbinnen een exacte kopie was van mezelf. En dat ging dan heel even goed, maar eindigde altijd in een ramp. Het klopte allemaal niet. Tot ik mijn huidige vriend ontmoette.

In alles leken we niet te kloppen, maar het paste. En nu we bijna acht jaar verder zijn, weet ik dat het vooral komt door alles waarin we niet hetzelfde zijn. Overeenkomsten met je liefde zijn leuk, maar waar je in verschilt maakt het voor mij nog veel interessanter en spannender. Als je elkaar daarin kan vinden, kan je elkaar zo veel leren. Ik denk niet dat we tegenpolen zijn van elkaar. Ik zie het liever als complementair. We trekken elkaar uit onze comfortzone. Dankzij hem eet ik nu iedere dag havermout en heb ik een ritme en dankzij mij heeft hij nu een hele gezellige hond.

Mocht je nog op jacht zijn naar de ware liefde, dan heb je misschien iets aan dit advies. Staar je de volgende keer op je eerste date niet blind op jullie overeenkomsten, maar blijf nieuwsgierig naar alles waarin jullie verschillen. Wat mij betreft ligt juist daar het goud.

Deze column van Gwen komt uit Flair 19-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Gwen van Poorten (32) is presentatrice en maakt de podcast #metznallen. Ze woont met haar vriend in Amsterdam.

Gwen van PoortenDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden